MANI GOTOVAC:

'O umjetničkim djelima ne mogu odlučivati oni koji ih ne čitaju'

15.05.2015 u 11:28

Bionic
Reading

Ravnateljica dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara, Mani Gotovac, ne razumije zašto je predstavu 'Elementarne čestice' Michela Houellebecqa, jednog od najvećih svjetskih pisaca koji je preveden na 48 jezika, Sigurnosno-obavještajna agencija proglasila sigurnosnim rizikom i kaže da bi bila vrlo sretna kada bi svi predstavnici vlasti rekli zašto se to dogodilo

Gostujući na televiziji N1, Gotovac je objasnila da je predstavu 'Elementarne čestice' odabrala za Igre zbog želje da se na njima pojave samo oni koji predstavljaju sam vrh umjetnosti, a Houellebecqova predstava u Parizu već oko pet godina puni dvorane.

Upozorenje koje je izdao MUP RH za nju ima potpuno suprotan efekt, jer ako netko i želi izvršiti teror u Dubrovniku, sada je gotovo pozvan to učiniti. Cijeli problem, po njezinom mišljenju, vrti se oko jednog pitanja.

'Ne mogu o umjetničkim djelima odlučivati oni koji ne čitaju umjetnička djela i ne poznaju umjetnička djela. Ne znam što je s tim našim obrazovanjem - mora se shvatiti da postoji umjetnička istina i ova politička, ako se to tako može nazvati, istina', objašnjava Gotovac i kaže da će zbog ove odluke Hrvatska postati jedinstvena u svijetu, 'jer toga nema čak ni u Afganistanu'.

'Kada se dogodila užasna nesreća u redakciji Charlie Hebdoa, nije bilo državnog dužnosnika koji nije došao na sprovod tog lista jer svjetski i europski političari to shvaćaju - oni shvaćaju vrijednost kritičkog, satiričkog lista. Kod nas se to događa kao kada dijete dovedete u kazalište. Političari se identificiraju s nekim prijetnjama - u umjetničkom djelu. Halo?', čudi se Gotovac.


Gotovac se osvrnula i na mišljenje Ministarstva kulture koje u svom izvješću kaže kako treba uzeti u obzir upozorenje SOA-e. Nije joj jasna ta promjena mišljenja jer su na sastanku prije tri mjeseca svi osim jedne osobe podržali program, a posebno se isticao novi ministar kulture.

Svjesna toga da vjerojatno nekome nije po volji zbog kontroverznog teatra, Mani Gotovac se planira boriti i dalje.

'Neću odustati. Za mene je ovo ravno potopu, ali se odmah sjetim Noine arke koja je spasila njegovu obitelj. Na meni je da spasim Igre. Zato smo se Ivica Buljan i ja dogovorili da ćemo s istim ansamblom u istom prostoru odigrati drugo djelo. Mislila sam da odigramo 'Moju malu Klementinu' ili 'Prodavačicu ljubičica'', kazala je sarkastično i dodala da će to ipak biti ozbiljno djelo.