'NEOBIČNI SCENARIJI'

O dizajnu u hrvatskoj stvarnosti

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.12.2012 17:05
  • Objavljeno 18.12.2012 u 14:57
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

ReAktor, udruga za pokretanje razvoja domaćeg produkt dizajna, otvara izložbu 'Neobični scenariji' koja prikazuje stvarne uvjete nastanka domaćeg produkt dizajna u kontekstu hrvatske neproizvodno orijentirane sredine i neprirođene joj kulture inovacije

Izložba istražuje scenarije nastanka nekih već javnosti poznatih radova, želeći ukazati na moguće putove razvoja, istinski učinkovitog poticanja sinergije dizajna i obrta - kao jedne, ne samo minimalno potrebne tehnologije za izvedu bilo koje vrste proizvoda - nego i generatora društvenog poduzetništva, zapošljavanja i afirmacije etnološke baštine.

Izložba se temelji na počelu da dizajn nije ideologija ljepote, već sredstvo artikulacije proizvodnje, rješavanja problema, održivog razvoja i razvoja autentičnih kulturoloških vrijednosti.

Otvara se 22. prosinca u 17 sati u Interi (Ilica 168a) i moguće ju je posjetiti do 31. prosinca 2012. godine.

Koncept izložbe osmislio je Nikola Radeljković, dizajner iz Numen/ForUse, u kustoskom tandemu s Ivanom Fabrio, docenticom na Studiju dizajna u Zagrebu.

Izložba 'Neobični scenariji' je dio projekta ReObrt. Osnivači i voditelji Reaktora su Tatjana Bartaković (Narativ), Ivana Fabrio (Studij dizajna), Andrea Hercog (samostalni produkt dizajner), Nikola Radeljković (Numen/ForUse) i Koraljka Vlajo.

'Uspostavom fleksibilnijih paradigmi obrta i dizajna moguće je ostvariti neobične scenarije inovativnog poslovanja, gdje je oblikovanje sustava osnova, a dizajn i tržišno korištenje artefakta logična posljedica. Bilo da je riječ o dizajn obrtu koji koristi industriju kao outsourcing, očuvanju etnografskog blaga kao žive ekonomske aktivnosti ili upošljavanju posebnih društvenih skupina, ljepota projekata pokazanih na izložbi nije u njihovom materijalnom rezultatu, već u kreaciji povezivanja razbacanih proizvodnih i društvenih potencijala, u pisanju neobičnih scenarija mogućeg razvoja', objasnio je ukratko Nikola Radeljković koncept projekta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!