'LAŽLJIVI ŽIVOT ODRASLIH'

Novi roman Elene Ferrante nakon prvog dana u prodaji ide u dotisak

02.09.2020 u 14:01

Bionic
Reading

Novi roman Elene Ferrante 'Lažljivi život odraslih' u prijevodu Ane Badurine u Hrvatskoj je izašao jučer i izazvao golemi interes čitatelja pa je već prvi dan prodaje odlučeno da se knjiga pošalje u dotisak, kažu iz Profila

'Za dugo očekivani roman jedne od najhvaljenijih autorica našeg doba Profilu je stigao rekordan broj narudžbi u pretprodaji, no ovakav interes ipak se nije mogao predvidjeti, pa je već prvi dan prodaje odlučeno da se knjiga pošalje u dotisak. Napominjemo da prva naklada romana iznosi za hrvatske prilike visokih 3000 primjeraka', kažu iz Profila.

Jučer, 1. rujna, roman 'Lažljivi život odraslih' istodobno je objavljen u 28 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

To je ujedno i prvi roman Elene Ferrante nakon serijala 'Genijalna prijateljica', a o njemu se već mjesecima govorilo kao o jednoj od najiščekivanijih knjiga godine. Veliki interes hrvatskih čitatelja za roman to je i potvrdio.

Radnja romana smještena je u Napulj ranih 90-ih dvadesetog stoljeća. Giovanna je jedinica u obitelji situiranih srednjoškolskih profesora. Djevojčica koja ulazi u pubertet i koja se mijenja, a njezino lijepo lice, barem kako misli njezin otac, postaje ružno, nalik na ono njezine tete Vittorije. Mijenja li se Giovanna doista? Pretvara li se u svoju tetu, ženu koju jedva poznaje, ali koju njezini majka i otac očito preziru? Postoji li negdje zrcalo u kojem može vidjeti kakva je doista? Giovanna traga za odgovorima u bogatom i siromašnom Napulju prelazeći nevidljive, ali teško propusne granice... Prava za ekranizaciju ovog romana već je kupio Netflix.

Romani talijanske autorice dosad su prodani u milijunima primjeraka diljem svijeta, objavljuju se u više od 40 zemalja, a samo u Hrvatskoj prodani su u 45 tisuća primjeraka. Serijal 'Genijalna prijateljica', čiji je prvi nastavak objavljen u studenom 2016., od svojeg je izlaska među najprodavanijim knjigama u Hrvatskoj što ga čini i izdavačkim fenomenom.

Elena Ferrante umjetničko je ime talijanske spisateljice čiji identitet nije poznat javnosti jer ga taji još od objave svojeg prvog romana 'Mučna ljubav' 1992. Na hrvatskom su dosad objavljeni prijevodi njezinih romana 'Dani zaborava' i 'Mučna ljubav' te tetralogije koju čine romani: 'Genijalna prijateljica', 'Priča o novom prezimenu', 'Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju' te 'Priča o izgubljenoj djevojčici', a koja joj je donijela svjetsku slavu.