USKORO PREMIJERE

Novi hrvatski filmovi: ustaše, partizani, huligani i hedonizam

25.11.2015 u 15:14

  • +7

Konferencija za medije 'U kinu je bolje'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Iz filmova Narodni heroj Ljiljan Vidić, ZG80 i Život je truba

Bionic
Reading

Nakon što je 'Zvizdan' u dva mjeseca prikazivanja u hrvatskim kinima skupio više od 42 tisuće gledatelja, domaći film kreće u daljnja osvajanja publike i to trima novim dugometražnim igranim filmovima koji variraju teme od ustaša i partizana u reality showu preko obiteljskih zavrzlama do obračuna navijača Dinama i Crvene Zvezde

U organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra predstavljeni su noviteti iz domaće igranofilmske produkcije. Ako je suditi po atmosferi s predstavljanja novih filmova Antonia Nuića ('Život je truba'), Ivana Gorana Viteza ('Narodni heroj Ljiljan Vidić') i Igora Šeregija ('ZG80'), kraj ove i početak sljedeće godine označit će vrhunac domaće igranofilmske produkcije, a koji će uslijediti nakon festivalskog uspjeha Matanićeva 'Zvizdana'.

Na predstavljanju organiziranom pod sloganom ‘U kinu je bolje!’ prikazan je ‘napucani’ video s insertima iz novih filmova za koji je redatelj Ivan Goran Vitez rekao da čak ne donosi najbolji materijal iz filma, iz HAVC-a su najavili decentraliziranu kino distribuciju, što znači da će svečane premijere imati publika i van Zagreba, a Antonio Nuić, poznat po filmu ‘Kenjac’, pozvao je na duel sa svojim novim filmom i same hollywoodske blockbustere.

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar objasnio je da se pod sloganom ‘U kinu je bolje!’ krije bijeg od sada već prilično dosadne dnevnopolitičke rutine: ‘U velikim i malim, korporativnim i privatnim nezavisnim kinima vlada mir, dobar ton, toplo je i radi centralno grijanje, ne puštaju se vijesti i zato tvrdimo da je u kinu bolje, a isto garantiraju i hrvatski filmovi’, rekao Hribar na prezentaciji u kinu Europa. I dalje u duhu sveprisutnog političkog govora kazao je da političare zanima izlaznosti, a njih, filmaše, ulaznost. ‘Čekali smo da javnost siđe s političkih tema i uđe u kina’, kazao je.

U kinu je bolje!

ŠTO ĆEMO GLEDATI

Prvi na repertoaru domaćih kina bit će film Antonia Nuića ‘Život je truba’ koji kreće s prikazivanjem 3. prosinca. To je priča o mladom paru koji s lakoćom rješava obiteljske zavrzlame u koje je slučajno upleten. Prema riječima redatelja, film će pokazati da je život puno više od trube iz naslova. ‘To je veselo, hedonističko zbivanje ako ga tako odlučimo doživjeti’, rekao je Nuić koji s filmom nakon Zagreba putuje u Rijeku, Daruvar, Čakovec, Samobor i Bjelovar.

Drugi po redu izlaska je Vitezov ‘Narodni heroj Ljiljan Vidić’ koji će premijeru imati na samu Staru godinu, tako da će ta komedija s junacima omiljenih hrvatskih ideoloških borbi biti valjan razlog da već danas prestanete glavu razbijati planiranjem mjesta na kojem ćete dočekati Novu godinu.

Nastala prema scenariju Zorana Lazića, ta 'partizanska komedija' prati mladog pjesnika i poljoprivrednika (Kristijan Jaić) koji se pridružuje partizanima ne bi li upoznao svoje idole, Vladimira Nazora i Ivana Gorana Kovačića.
‘Šansu da privede rat kraju vidi kroz talent show 'Čimbenik X', čiji pobjednik nastupa na domjenku kod poglavnika na kojem bi se trebao pojaviti i Hitler’, opisao je Vitez.

Treći na redu je film Igora Šeregija ‘ZG80’ koji je autor najavio kao komediju s elementima nasilja čija se radnja dešava pred raspad Jugoslavije, a film je većinom snimljen u Beogradu kroz gostovanje Bad Blue Boysa na utakmici Dinama i Crvene Zvezde.

‘To je svojevrsni prednastavak filma 'Metastaze' i u njemu se pojavljuju već poznati likovi, ali su desetak godina mlađi, neodređeniji i duhovitiji’, rekao je Šeregi. Film je na društvenim mrežama već izazvao veliko zanimanje navijačke populacije s obje strane i zgodan je miks hrvatskih i srpskih ekstremista na jednom mjestu, dodao je.

‘Rođendan kod redatelja’ - 20 godina DHFR-a

Predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja Danilo Šerbedžija predstavio je još jedan skorašnji događaj - ‘Rođendan kod redatelja’, čija će proslava u kinu Europa 2. prosinca obilježiti dvadeset godina djelovanja te strukovne udruge redatelja i scenarista. Pod nazivom ‘Kratke subverzije velikih majstora’ i po izboru Diane Nenadić, prikazat će se osam zagubljenih klasika kratkog metra, od ‘Budnice’ Petra Krelje i ‘Amerikanke’ Zorana Tadića do ‘Balade o pijetlu’ Zvonimira Berkovića. Prikazat će se i dva međunarodno nagrađivana domaća filma, kratkometražni ‘Piknik’ Jure Pavlovića te dugometražni ‘Zvizdan’ Dalibora Matanića. Ulaz na ta događanja je besplatan.