raznovstan i opsežan

Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa posvećen je dokumentarnom filmu

23.10.2019 u 15:48

Bionic
Reading

Objavljen je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa, koji na više od dvije stotine stranica donosi niz filmskih i filmoloških tema, a otvara ga opsežan i raznovrstan temat o dokumentarnome filmu.

Filmologinja Etami Borjan piše o (auto)refleksivnim i performativnim praksama u suvremenome dokumentarcu, Michael Chanan donosi iscrpan povijesni pregled (političkoga) latinskoameričkoga dokumentarizma, dok Maja Novković osvjetljava najvažnija dokumentarna djela slovačkih novovalovaca.

Temat donosi i analitički tekst Hrvoja Turkovića o poetskim i dokumentarističkim funkcijama filmskih lista na primjeru "Skoro ništa" Ane Hušman.

U rubrici Hrvatski film Luka Ostojić bavi se stilskim i sadržajnim karakteristikama suvremenih hrvatskih filmova, 'S druge strane', 'Obrana i zaštita' i 'Ne gledaj mi u pijat',stavljajući u središte autorsku obradu obiteljskih odnosa, a Silvestar Mileta daje temeljitu analizu manje poznatog filma 'Sudar na paralelama' J. Babiča.

Esej Elvisa Lenića uspoređuje Truffautovu i Bahranijevu ekranizaciju romana 'Fahrenheit 451' Raya Bradburyja, dok Marijan Krivak piše o izboru političkih djela iz povijesti festivala kratkometražnoga filma u Oberhausenu iz programa zagrebačkog Kratkog utorka.

U 97. boriju Hrvatskog filmskog ljetopisa Adrian Pelc, pak, prikazuje projekt obrade hrvatskog znanstveno-fantastičkog filma za djecu "Moj dida je pao s Marsa".

Izdavač časopisa je Hrvatski filmski savez, kod kojega se časopis može i naručiti, a dostupan je, kao i prethodni brojevi kupiti u kinu Tuškanac i pojedinim knjižarama.