roman na temu potresa

Nova knjiga Rosie Kugli 'Izgubljena generacija'

19.03.2023 u 20:09

Bionic
Reading

Iz tiska je izašla knjiga 'Izgubljena generacija' koja će doživjeti promociju na obljetnicu zagrebačkog potresa 22. ožujka. Roman oslikava to jutro i tu potresnu godinu, a posvećena generaciji 2019/2020. i Anamariji Carević. Autorica vjeruje da će ova knjiga poslužiti kao zavoj za zacjeljivanje rana grada Zagreba kroz brigu o mladima i pričanje još jedne priče kao putokaza u nošenju sa svim životnim nedaćama koje su nas zadesile

Predgovor i osvrte o knjizi kao vrijednom doprinosu u radu s mladima napisale su: dr. Ana Puljak voditeljica Odjela za promicanje zdravlja u sastavu Službe za javno zdravstvo te prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Knjiga je ostvarena potporom Ministarstva kulture i Grada Zagreba, stoji u priopćenju.

Ukratko o knjizi

22. ožujka 2020. u 6 sati i 24 minute, vrijeme razorna zagrebačkog potresa, upisat će se u mračne retke naše povijesti. Isto to vrijeme kada su zagrljaj, utjeha i zajedništvo bili najpotrebniji ostat će zapamćeno kao vrijeme panike, anksioznosti i kalkulacija zbog pandemije korona virusa. Junacima potresna romana 'Izgubljena generacija', Lari, Miji i Luki, tlo zbilja izmiče pod nogama. I doslovno i metaforički.

Ova je knjiga svjedok vremena koje bismo rado zaboravili. Mi koji smo preživjeli i zakrpali materijalne i duhovne pukotine. Ali zbog sjećanja na one koji nisu bili naše sreće – koji su na kocku stavili svoj mir, zdravlje, a neki nažalost i živote – moramo pisati. Autorica Rosie Kugli opet maestralno analizira međuljudske odnose u kriznim vremenima, odbija zatvarati oči pred nasiljem koje se događa iza nečijih zaključanih vrata, daje perspektivu i riječ utjehe onima kojima su najteže pale dvije godine života(renja) – mladima. U čast 'izgubljenoj generaciji' – koja se nastavila boriti za pronalazak svoga puta i mjesta pod suncem.