inspirirana uspomenama

Nostalgična rock balada grupe Corto

08.11.2023 u 19:44

Bionic
Reading

Pjesma 'Mali tavanski stan' jesenska je blago nostalgična rock balada inspirirana uspomenama. Autor teksta i glazbe je Domagoj Vorberger, a aranžer i producent je Damir Trkulja - Šiljo. Osvježenje bendu donosi novi član, gitarist Lucijan Stočić. Spot za pjesmu realiziran je tehnički i idejno u produkciji benda Corto

Grupa Corto osnovana je 1995. godine u zagrebačkom kvartu Trnje. Od samog početka inspiraciju za pjesme crpe iz samog grada, njegovih ulica, ljudi i događaja. Grupa je koncertno i medijski aktivna od osnivanja. Pjesme s prvog studijskog albuma 'Astafltida' do danas su ostale u eteru poput 'Neonskih vrtova' i pjesme 'Osjećaj me prati da sam fiju', koja je ujedno i prva suradnja hip-hop i rock izvođača na ovim prostorima, a koja je nastala u suradnji s pionirom hrvatskog i zagrebačkog repa Renatom Đošićem-Renmanom.

Još jedna uspješnica s albuma je rock obrada šansone 'Zagrebačkim ulicama' koju je grupa svojom verzijom maksimalno popularizirala. Tijekom godina članovi se mijenjaju iz raznih razloga, tako da je s vremenom kroz bend prodefiliralo puno vrsnih muzičara.

Domagoj Vorberger vokal, frontmen i autor benda članski je jedina konstanta od osnivanja. Godine 2011. za izdavača Croatia records izlazi album 'Mijenjaj stvari' s kojeg se ističu pjesme 'Kazalište lutaka' (duet Corto i Mile Kekin), 'Ispod zastave plave', 'Dobro ti je rekla stara', 'Krugovi u žitu', 'Pes' i dr. Od izdavanja do stanke bend je koncertima punio klubove, svirao festivale i snimao video spotove. Za vrijeme kreativne i sviračke pauze s bendom, pjevač i autor grupe Domagoj Vorberger na poziv Borisa Leinera i Miše Hrnjaka postaje član projekta 'Pozdrav Azri' te desetak godina s njima nastupa po pozornicama diljem zemlje i inozemstva.

Zajedno u toj postavi uz gitaristu Miljana Bakića pod nazivom 'Leiner i Hrnjak bend' snimaju i singl 'Fuj koliko je volim' kojem je autor teksta i glazbe Vorberger. Uz navedeno snima par autorskih pjesama sa svojim 'cabaret' bend projektom 'Hulje' te posuđuje glas za popularne crtane filmove, a velika uspješnica mu je dječja televizijska emisija 'Tata i ja' koju snima sinom Tristanom u sklopu dječjeg programa HRT-a.

Nakon godina hibernacije grupe Corto, Vorberger se udružuje s prijateljem Damirom Trkuljom-Šiljom današnjim producentom i kreće sa snimanjem novog materijala u njegovom studiju 'Purple cat' te ponovo okuplja bend. Članovi grupe Corto u novom sastavu su Romana Orešnik-Romchi na bas gitari, inače i sama vrhunska kantautorica, multi instrumentalistica i vokalistica, Vanja Bilić na ritam gitari, Zoran Smoljanović na bubnjevima, Lucijan Stočić na solo gitari te Domagoj Vorberger vokal benda. Trenutno su aktualni singlovi 'Da mi je dano da biram', 'Poplava 2020' i najnoviji 'Mali tavanski stan' .