nova kategorija

Norveška invazija na vukovar film festivalu

27.06.2019 u 15:16

Bionic
Reading

Vukovar film festival već dugi niz godina s Norveškom ambasadom ima uspješnu i plodnu suradnju, a ove godine smo ju podigli na razinu više. Do sada smo u prvih 12 godina festivala publici donosili filmove u kategoriji „Viking invazija“ u kojoj smo prikazivali najatraktivnije i najnovije naslove iz skandinavske kinematografije.

Ove godine smo odlučili napraviti zaokret i našoj vjernoj publici predstaviti najnovija ostvarenja norveške kinematografije u kategoriji prigodno nazvanoj „Norveška invazija“! Publika će u filmovima moći uživati potpuno besplatno, svakog dana trajanja festivala od 17:30 sati u Hrvatskom domu Vukovar.

Tako će se pod visokim pokroviteljstvom Norveške ambasade u kategoriji „Norveška invazija“ naći četiri prave filmske poslastice u kojima će publika moći uživati. Program se svečano otvara u četvrtak, 4. srpnja u 17:30 sati akcijskim spektaklom „Potres“ redatelja Johna Andreasa Andersena. Ovaj napeti film katastrofe iz 2018. godine koji je oduševio kritiku bavi se mogućnošću ponovnog potresa u Oslu (nakon onog razornog iz 1904. godine), a čiji epicentar prolazi direktno kroz glavni grad Norveške.

U petak, 5. srpnja na rasporedu je biografska priča o norveškoj klizačici Sonji Henie – „Sonja: Bijeli labud“. Uzbudljivu priču o osobnom usponu i padu jedne od najvećih klizačica svih vremena režirala je Anne Sewitsky, a film se premijerno prikazao na filmskom festivalu u Göteborgu. Na istom festivalu, ali i desecima drugih, uključujući i onaj u Torontu, prikazana je i drama „Što će ljudi reći“ redatelja Irama Haqa koja je do danas osvojila gotovo 20 nagrada na raznim festivalima diljem svijeta. Priču o 15-godišnjoj Nishi koju roditelji prisilno šalju živjeti u Pakistan nakon što je uhvate u krevetu s njezinim dečkom Norvežaninom gledamo u subotu, 6. srpnja.

Svakako najatraktivniji film u programu „Norveške invazije“ jest novi film Hansa Pettera Molanda – „Konjokradice“. Osim što je pobrao hvalospjeve kritike i publike film se na ovogodišnjem festivalu u Berlinu našao u službenoj konkurenciji te osvojio nagradu za posebno umjetničko postignuće. Obiteljsku priču radnjom smještenu na sam kraj 20-og stoljeća gledamo u nedjelju, 7. srpnja – posljednji dan festivala.