SUSRET KRATKOPRIČAŠA

Nogometno-kulinarskom feštom otvoren FEKP

28.05.2012 u 11:44

Bionic
Reading

Nogometnom utakmicom pisaca i likovnjaka, u kojoj su pisci zapisali zasluženu pobjedu (6:3), neformalno je otvoren 11. festival europske kratke priče. Neformalno otvorenje nastavljeno je kulinarskom feštom koju su vodili Senko Karuza i Robert Mlinarec

Nakon neformalnog otvorenja 11. festivala europske kratke priče u književnom klubu Booksa u 20 sati održan je uvod u Suvremenu nizozemsku kratku priču u kojem su glavne književne zvijezde bili Sanneke van Hassel, Manon Uphoff i Dimitri Verhuls te moderatori Bas Pauw i Tomislav Brlek

Festival se nastavlja danas programom od 12 do 20.30 sati. Osim samom književnošću, ovogodišnji se FEKP bavi  pitanjima promocije nacionalne književnosti.

U književnom klubu Booksa s početkom u 12 sati na radnom će sastanku uz domaće goste sudjelovati stručnjaci iz nekoliko stranih institucija za promociju knjige (LAF, DFL, Traduki, JAK) te će predstaviti različite modele i načine promocije nacionalnih književnosti u zemlji i inozemstvu.

Jacinto Lucas Pires, portugalski pisac, predstavit će se na Filozofskom fakultetu u 16.30 sati, a pola sata kasnije započet će prevoditeljska radionica iz nizozemske književnosti na kojoj će se dodijeliti nagrada za najbolji prijevod. Prevoditeljske radionice pokrenute su kao pokušaj da se mladim i budućim prevoditeljima približe pisci koji stvaraju danas u Europi.

Međunarodni dan kratke priče novi je projekt, pokrenut ove godine, u čast kratke proze. U sklopu projekta na FEKP-u sudjeluje Dilys Rose, uz potporu Creative Scotland. Program počinje u 18 sati u Booksi.

Na pitanje koliko su hrvatska i srpska književnost vidljive jedna u drugoj, pod redateljskom palicom književnog znalca Krune Lokotara u Booksi s početkom u 20.30 sati bavit će se nagrađivana hrvatska autorica Ivana Simić Bodrožić, kultni pisac David Albahari, dobitnik regionalne nagrade za zbirku priča Srđan Srdić, dobitnica Europske nagrade za književnost, srpska književnica Jelena Lengold i Katja Stergar, članica programskog odbora Tradukija.

Večernja književna poslastica rezervirana je za Studentski centar.

U 20.30 sati započet će 'Noćna čitanja' na kojima će se predstaviti György Dragomán (Mađarska), Clemens Meyer (Njemačka), Xabier Montoia (Španjolska), Cees Nooteboom (Nizozemska), Ivica Prtenjača (Hrvatska), Ivana Simić Bodrožić (Hrvatska) i Sanneke van Hassel (Nizozemska).

Ulaz na sve programe je besplatan.