OTVORENO PISMO PUTINU

Nobelovci poručuju: 'Ukinite antihomoseksualne zakone!'

06.02.2014 u 13:25

Bionic
Reading

U povodu Olimpijskih igara u Sočiju oglasilo se otvorenim pismom više od 200 svjetski poznatih pisaca, među njima Guenter Grass, Margaret Atwood i Jonathan Franzen, koji prosvjeduju i traže od predsjednika Rusije Vladimira Putina da povuče antihomoseksualne zakone i prestane ukidati slobodu izražavanja

Londonski časopis Guardian u četvrtak 6. veljače objavio je otvoreno pismo upućeno predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, koje je potpisalo više od 200 poznatih svjetskih književnih autora. Objava pisma namjerno je tempirana pred početak Olimpijskih igara u Sočiju, koje već obilježavaju brojne kontroverzne. U pismu se ističe da je u Rusiji sloboda izražavanja ograničena, čega su najopasniji primjer ruski antihomoseksualni zakoni, prema kojima je zabranjeno javno izražavati homoseksualnost, nositi znakove LGBT pokreta i slično, a prijestupi se kažnjavaju drakonskim novčanim, pa i zatvorskim kaznama.

Među potpisnicima su književni nobelovci Guenter Grass, Elfriede Jelinek, Orhan Pamuk i Wole Soyinka te Edward Albee, Julian Barnes, Ian McEwan, Neil Gaiman, Jeffrey Eugenides, Salman Rushdie, Jonathan Franzen, Margaret Atwood i drugi.

Među potpisnicima je i cijenjena ruska književnica Ljudmila Ulickaja, koja je prošle godine gostovala na Sa(n)jam knjige u Puli. Ona je za Guardian rekla kako ruske vlasti 'pokušavaju nametnuti kulturnu ideologiju koja na mnoge načine oponaša sovjetsku propagandu' te je 'kao i mnogi Rusi zabrinuta zbog restrikcija slobode govora'. U pismu se osuđuju ruski zakoni protiv homoseksualnosti, ali i blasfemije i klevete, koji zapravo omogućavaju ogromnu cenzuru medija i javnog iznošenja stavova.

Protestno pismo dio je kampanje 'Out in the Cold' PEN Internationala, koja je u povodu zimske Olimpijade u Sočiju organizirana kako bi se ukazalo na dokidanje slobode izražavanja u suvremenoj Rusiji. Među potpisnicima pisma su tako Nadežda Čačinović, predsjednica hrvatskog PEN-a, te hrvatski pjesnik Tomica Bajsić.

U pismu se, između ostaloga, ističe sljedeće: 'Kao pisci i umjetnici ne možemo mirno šutjeti dok se naše kolege pisce i novinare u Rusiji gura u tišinu, prijeti im se progonom i drastičnim kaznama samo zato jer su odlučili izraziti svoje misli.'