U IZVEDBI NATAŠE VELJKOVIĆ

Njemački CPO objavio sva djela za glasovir Dore Pejačević

13.01.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Nastavljajući niz s djelima hrvatskih skladatelja na nosačima zvuka, njemačka diskografska kuća CPO je krajem prošle godine na dvostrukom CD-u objavila sva djela za glasovir proslavljene hrvatske skladateljice Dore Pejačević, u izvedbi Nataše Veljković

Projekt je ostvaren uz potporu Muzičkog informativnog centra (MIC), neprofitne organizacije koja dokumentira i promiče hrvatsku glazbu u zemlji i u svijetu, a u kojem je novi nosač zvuka i dostupan.

'Glasovir, kao instrument, ali i medij kroz koji je najbolje izražavala svoje glazbene ideje i utjelovljivala biće svoje glazbe, u fokusu je glazbenog stvaralaštva Dore Pejačević, od 57 dovršenih djela, tek u njih četiri ne sudjeluje glasovir', ustvrdio je voditelj MIC-a, muzikolog i glazbeni publicist Davor Merkaš

Po njegovim riječima, sasvim je sigurno da bi skladateljica, da joj život nije tragično prekinut u 38. godini, skladala još brojna djela bez udjela glasovira, no činjenica jest da su 24 njena opusa posvećena glasoviru solo, u dva koncertantna djela glasovir ima središnju ulogu, a u svim ostalim sudjeluje kao ishodište.

'Iako Dora Pejačević za razliku od, primjerice, Clare Schumann, nije bila pijanistica i nije nastupala na koncertima izvodeći skladbe za glasovir solo, njeno pijanističko umijeće, o kojem posebice zorno svjedoče glasovirska djela njenog srednjeg i kasnog stvaralačkog razdoblja, bilo je al pari pijanistima-virtuozima onog vremena', napomenuo je Merkaš u tekstu koji najavljuje izlazak novog CD-a.

Dora Pejačević (1885.-1923.) skladala je djela za glasovir solo cijelog života, koja se mogu podijeliti u tri velike cjeline - mladenačka djela nastala od 1897. do 1902., cikluse minijatura srednjeg stvaralačkog razdoblja od 1903. do 1912. i opuse zrelog stvaralačkog razdoblja od 1913. do 1920.), a posebno mjesto u tom opusu zauzimaju sonate.

Međunarodni projekt Dora Pejačević, započeo je 1999. kao hrvatsko-austrijski kulturni projekt, a cilj mu je objavljivanjem i distribucijom njezinih djela u notnim izdanjima i na nosačima zvuka međunarodno afirmirati istaknutu hrvatsku skladateljicu.