PRIVATNA STVAR

Nizozemci poludjeli na kraljevsku obitelj jer planira prodati vrijedan Rubensov crtež

16.01.2019 u 10:46

Bionic
Reading

Odluka nizozemske kraljevske obitelji da na dražbi aukcijske kuće Sotheby's ponudi sliku flamanskog baroknog majstora Petera Paula Rubensa procijenjene vrijednosti između dva i pol i tri i pol milijuna dolara izazvala je oštre kritike u zemlji, no njihovu odluku brani premijer Mark Rutte smatrajući da je prodaja rada njihova privatna stvar

Nizozemski premijer Mark Rutte izjavio je da neće intervenirati u odluku nizozemske kraljevske obitelji da proda crtež flamanskog slikara Petera Paula Rubensa na aukciji Sotheby'sa u New Yorku, koji će biti ponuđen s još 12 radova starih majstora te srebrom i kineskim porculanom iz kolekcije nizozemskog kralja Wiliama ll (1792.-1849.).

Na planiranu prodaju umjetnina upozorila je Salima Belhaj iz socijal-liberalne stranke D 66 upozorivši premijera da bi umjetnine morale prvo biti ponuđene nizozemskim institucijama. No nakon njegova odgovora kako je to privatna stvar kraljevske obitelji Belhaj upozorava da će se sada direktno javiti kraljevskoj obitelji jer smatra kako će djela, ako budu prodana u inozemstvo, postati nedostupna nizozemskoj javnosti.

Pozivu kraljevskoj obitelji da odustane od prodaje i pravo prvokupa prepusti domaćim muzejima uputio je i Sjarel Ex, direktor roterdamskog muzeja Boijmans van Beuningen, u kojem se nalazi najviše Rubensovih djela u Nizozemskoj, a konkretni crtež mišićavog muškarca po njegovu je mišljenju vredniji od ostalih Rubensovih djela koja posjeduju u muzeju.

Prema katalogu aukcijske kuće na čijoj će se dražbi očito naći ovaj vrijedni crtež, riječ je o skici koju je Rubens radio za svoj monumentalni triptih 'Podizanje križa' koji se nalazi u katedrali u Antwerpenu, a izvorno je naslikan za crkvu sv. Walburgisa. Za Napoleonove vladavine slike su, zajedno sa 'Skidanjem s križa', bile prebačene u Pariz, a vraćene su tek koncem 19. stoljeća. Kako prenosi The Art Newspaper, vjerojatno je crtež u prodaju poslala princeza Christina, mlađa sestra bivše kraljice Beatrix.