DOBILI ŠTO SU TRAŽILI

Nives će tužiti organizatore Kiklopa?

10.12.2008 u 17:00

Bionic
Reading

PR agencija koja zastupa Nives Celzijus za četvrtak je sazvala konferenciju na kojoj će, prema svemu sudeći, najaviti tužbu protiv organizatora knjižne nagrade Kiklop

Na konferenciji bi, prema službenim najavama agencije Premier Media Zagreb, trebali gostovati 'mnogi uglednici iz domaće stručne javnosti'. Kako doznajemo, svoj dolazak potvrdila je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e., a za očekivati je raspravu o eventualno prekršenim ljudskim pravima Nives Celzijus, kao i o osnovama prema kojima bi Nives mogla tužiti organizatore knjižne nagrade Kiklop – sajam Sa(n)jam knjige u Puli.

S obzirom da je Nives Celzijus Upravni odbor Kiklopa oduzeo pravo na dobivanje nagrade, upitno je može li ih tužiti zbog nedobivanja iste jer prema Statutu i Pravilniku nagrade, Upravni odbor nagrade ima dovoljno prostora za manipulaciju, pa i ukidanje kategorije hit godine, što je i učinio.

Zanimljivo je da je pokrovitelj kategorije hit godine agencija za istraživanje tržišta Puls, prema čijim podacima je jasno da je Nives Celzijus zaslužila nagradu.

'Cilj našeg istraživanja bio je dobiti podatak koja knjiga je najčitanija i najprodavanija, što su u svijetu jedina dva kriterija koja određuju hit knjigu', rekao je direktor Pulsa Srđan Dumičić te dodao da nitko iz organizacije Kiklopa od njih nije tražio dodatni kvalitativni ili neki eliminatorni kriterij pri provedbi istraživanja.

Puls je do podataka o čitanosti došao telefonskom anketom rađenom na uzorku od 1.800 ljudi, što smatraju reprezentativnim, a od izdavača su tražili podatke o tiražama. Te podatke dodatno su provjerili jer tiraža ujedno ne znači i prodanu knjigu.

'Ove godine je za razliku od prethodnih bilo vrlo lako provesti istraživanje. Sada se priča o kriterijima. Mi smo bili otvoreni prema tome da Sajam promijeni dosadašnje kriterije i koncept, prema tome kako to odgovara profilu samog Sajma', rekao je Dumičić te nastavio da se sve moglo izbjeći da je Sajam na vrijeme rekao: 'Ne želimo šund u našu butigu.'

Ovako, hit godine je ukinuta kategorija, a predstavnici Pulsa ne odlaze u Pulu dodijeliti 'sponzorsku' nagradu.