IVO BREŠAN

Ništa sveto

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.02.2009 10:58
  • Objavljeno 24.02.2009 u 14:01
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Izdavač: Naklada Ljevak

Uvaženi dramatičar, scenarist i prozaik javlja se novom knjigom kojom najavljuje povratak pikarskom romanu, ali ne napušta i model fantastike koji mu otvara mogućnosti da o nekim aktualnim ili povijesnim temama progovori s odmakom ili alegorijski.

U novom romanu Brešan nam donosi zanimljivu galeriju likova, od uličnih prostitutki, djelatnika tajnih službi, policije, prosjaka, političara, liječnika, doktora prava, emigranata, lopova, varalica... Sve ih povezuje pripovjedač u romanu - kurvin sin Krešimir Bakus ili Eugen Loparda ili... kako na kraju romana stoji: 'Već sam se toliko saživio s tim lažnim osobama, da sam posve zaboravio kako bi iza njih morala postojati i neka prava. Ne znam može li itko od nas sa sigurnošću reći što podrazumijeva pod tim kad kaže – Ja? I uopće, što je to zapravo Ja?'

Ivo Brešan (Vodice, 27. svibnja 1936.), hrvatski književnik i scenarist. U Šibeniku je pohađao osnovnu školu i gimnaziju, a studirao slavistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao srednjoškolski profesor na šibenskoj gimnaziji, potom kao umjetnički voditelj Centra za kulturu Šibenik i Međunarodnog dječjeg festivala.
Središte zanimanja Ive Brešana prije svega je odnos pojedinca i vlasti, spremnost čovjeka da napusti ideale zbog materijalnoga blagostanja. Godine 1955. počinje pisati, a prvi veliki uspjeh doživljava 1971. djelom 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja'. Osim književnosti, piše i filmske scenarije - isprva s Krstom Papićem, a potom za svoga sina Vinka Brešana, redatelja.

Najpoznatije drame su mu: 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja', 'Nečastivi na Filozofskome fakultetu', 'Arheološka iskapanja kod sela Dilj', 'Anera', 'Utvare', 'Nihilist iz Velike Mlake'. Kao romanopisac opredijelio se za pustolovni odnosno pikarski roman. Poznati su mu romani 'Ptice nebeske', 'Ispovijedi nekarakternog čovjeka', 'Astaroth', 'Kockanje sa sudbinom'.

U izdanju Naklade Ljevak, u sklopu Biblioteke OTVORENA KNJIGA 2006. objavio je svoj roman 'Gorgone', zatim 'Katedralu' već iduće godine, za koju je dobio književnu nagradu 'Ksaver Šandor Gjalski', te roman 'Ništa sveto'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi