preokret

Nina Obuljen Koržinek odbila potvrditi odluke o razrješenjima intendanata riječkog i splitskog HNK

07.10.2022 u 13:20

Bionic
Reading

Marin Blažević i Srećko Šestan ostaju na čelu HNK Rijeka i HNK Split, odluka je Ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek - koju je priopćila na današnjoj pressici u Maloj dvorani Ministarstva kulture i medija - i kojom se suprostavila odlukama gradskih vijeća Rijeke i Splita

Nina Obuljen Koržinek direktno se suprostavila odlukama gradskih vijeća u Rijeci i u Splitu, piše Jutarnji list. Oba su vijeća, podsjetimo, glasala za smjenu intendanata.

Nakon što je telefonski izvijestila gradonačelnike Splita i Rijeke te Gradskim vijećima poslala odluku i službenom poštom ministrica je o tome na konferenciji za medije obavijestila i javnost te objasnila razloge zbog kojih ne može prihvatiti odluke Gradskih vijeća o razrješenju intendanata prije isteka mandata.

  • +5
Pressica u Ministarstvu kulture Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Prvo je istaknula da su poslane odluke i obrazloženja Gradskih vijeća o razrješenju intendanata vrlo štura i neargumentirana, upozorivši da se posebno u predmetu HNK Split nije postupilo sukladno Zakonu o ustanovama kao niti Zakonu o kazalištima. Naglasila je također da nedostaje precizno, konkretnim materijalnim dokazima pravno argumentirano obrazloženje, a odluka splitskog Gradskog vijeća nema čak ni obaveznu uputu o pravnom lijeku.

S obzirom na to da Ministarstvo kulture i medija uvijek postupa prema važećim zakonskim odredbama, ministrica je iskazala uvjerenje da bi ovako sročene Odluke u slučaju pokretanja sudskog postupka bile poništene, jer su manjkave i nisu sastavljene u skladu sa zakonom.

Obuljen Koržinek je također podsjetila da je već više puta u javnosti iskazala načelno protivljenje smjenjivanju intendanata i ravnatelja ustanova u kulturi prije isteka mandata, ukoliko nije došlo do teške povrede ili kršenja zakonskih odredbi, jer smatra da osobe koje su imenovane, svoje mandate trebaju odraditi do kraja, piše Jutarnji list.

Marin Blažević i Srećko Šestan tako ostaju na čelu HNK Rijeka i HNK Split.