ROMAN 'BERNARDIJEVA SOBA'

NIN-ova nagrada novosadskom piscu Slobodanu Tišmi

17.01.2012 u 13:50

Bionic
Reading

Ove godine je dobitnik NIN-ove nagrade novosadski pisac Slobodan Tišma, i to za roman 'Bernardijeva soba', koji je žiri opisao kao odličan prikaz 'osobne perspektive ljudske izolacije i umjetničke samodovoljnosti'

NIN-ova nagrada je u Jugoslaviji smatrana jednom od najprestižnijih na polju književnosti, a takva je i danas u Srbiji. Ako više i ne donosi sa sobom veliku nakladu, NIN-ova nagrada je ipak i dalje znak književne kvalitete, a dugom popisu laureata se od danas pridružio i Slobodan Tišma, s romanom 'Bernardijeva soba'.

Žiri u sastavu Vasa Pavković, Ljiljana Šop, Vladislava Gordić-Petković, Mileta Aćimović Ivkov i Mića Vujičić izabrao je 'Bernardijevu sobu' s objašnjenjem kako je u pitanju 'pažljivo orkestrirana medidativna proza samosvojnog pisca, muzičara i performera čije vrijednosti obogaćuju suvremenu srpsku prozu, približavajući je najrecentnijim kretanjima u svjetskom romanu'.

Roman Slobodana Tišme bio je jedna od 106 knjiga koje su prijavljene na nagradni natječaj, dok ih je u finalu završilo šest: 'Majn kampf' Svetislava Basare, 'Almaški kružoci lečenih mesečara' Franje Petrinovića, 'Oda manjem zlu' Voje Čolanovića, 'Sasvim skromni darovi' Uglješe Šajtinca i 'Kontrolni punkt' Davida Albaharija. Albahari, Čolanović i Basara su već dobili ovo priznanje, koje se dodjeljuje od 1954. godine.

U izjavama za srbijanske medije Tišma je istaknuo da je 'Bernardijevu sobu' pisao dvije godine, ali da je poezija i dalje njegova najveća književna ljubav.

'Možda malo staromodno zvuči, ali za mene je bitna inspiracija', rekao je pisac za B92 te dodao da je i 'ovaj roman nastao kao plod trenutnog nadahnuća i jednog uzbuđenja koje je pokrenulo sve'.