filmski osvrt zrinke pavlić

'Nimona' - crtić koji u mainstream uvodi teme straha od drukčijih

  • 17.02.2024 u 21:11

  • Bionic
    Reading

    Za Oscara nominiran animirani film 'Nimona' izgleda kao poprilično srednjestrujaška manična šarencija, ali među svojim razigranim bojama krije veliku i važnu poruku o onima koji se ne uklapaju u društvena očekivanja.

    Priča filma 'Nimona' započinje jednom davno, davno preko sedam mora, gora, drumova i šumova, u kraljevstvu koje je skoro propalo prije tisuću godina, kada ga je izvjesna junakinja Gloreth obranila od čudovišta i opasala ga visokim zidom. Tisuću godina nakon toga, kada se priča nastavlja, kraljevstvo je visoko tehnološki razvijeno, uvelike podsjeća na futurističke verzije 'naših' suvremenih gradova, u njemu lete prijevozna sredstva, blješte videozidovi i šarene se fast food tinejdžeri. No kraljevstvo je i dalje opasano visokim zidom, kraljevstvo je i dalje - kraljevstvo, u njemu se i dalje obučavaju vitezovi i golemi kip Gloreth baca sjenu preko svih tih futurističkih 'mora i gora, drumova i šumova'.

    Naš glavni junak, čini se, mladić je koji je nadmašio sve druge kandidate u školi za vitezove. Ime mu je Ballister Boldheart, glas mu u filmu daje Riz Ahmed, a poseban je po tome što je prvi kandidat za viteza koji potječe iz 'običnog puka', a nije plemenita roda ni direktni potomak Gloreth. Njegov dečko, Ambrosius Goldenloin, upravo je takvog roda, ali momke, čini se, ta razlika u porijeklu osobito ne ometa u tome da jedan drugome budu podrška.

    No na spektakularnoj ceremoniji proglašenja vitezom, taman kad Ballister dođe na red, njegov se mač misteriozno otvori i iz njega izleti laserska zraka smrti, koja usmrti kraljicu koja je upravo trebala Ballistera proglasiti vitezom. Sve se to odvija pred desetinama tisuća gledatelja i podanika kraljevstva. Ballistera odmah napadaju drugi kandidati za viteza, uključujući i njegova dragog Ambrosiusa, on im bježi i skriva se.

    Dok se skriva, Ballisteru jednog dana iznenada u posjet dolazi neobična tinejdžerka u ružičastom punk outfitu, koja se nudi da bude njegova suradnica jer misli da je Ballister interesantni zlikovac s kojim će širiti kaos i nered kraljevstvom. Ballister uskoro otkriva da djevojka - ime joj je Nimona (glas joj u filmu daje Chloë Grace Moretz) - uopće nije (samo) djevojka, nego neobično biće koje mijenja oblike. Svojevrsno - čudovište.

    • +6
    Nimona Izvor: Profimedia / Autor: Annapurna Pictures

    Ballister, međutim, uskoro otkriva i još nešto - da on i Nimona, iako se zajedno bore protiv The Sustava, nemaju uopće isti cilj. Dok on, naime, želi očistiti svoje ime, sprati sa sebe netočnu optužbu da je ubio kraljicu i napokon postati slavljeni član tog društva, Nimona to uopće ne želi. Ona želi uništiti to društvo.

    Nick Bruno i Troy Quane prošle su godine za Netflix izbacili ovaj simpatičan animirani film, stvoren prema predlošku web-stripa i grafičke novele autora ND Stevensona. Film je u produkciji proveo mnogo dulje nego što je bilo potrebno jer je Disney bio kupio studio u kojem je stvaran pa obustavio produkciju. Ponovno uskrsla pod paskom kuće Annapurna Pictures i distribucijom Netflixa, 'Nimona' je do publike došla kao poprilično srednjestrujaški, tipično šaren, maničan i pitomo duhovit crtić.

    Nimona Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

    Ono što je 'Nimonu' najvjerojatnije katapultiralo do nominacije za Oscara njezina je ozbiljna, velika i važna poruka - poruka o toksičnosti konzervativnog društva okoštalom u tisuću godina stare strahove i tradicije koje iz tog straha proizlaze. Ballister u jednom trenutku njihove zajedničke pustolovine pita Nimonu zašto stalno mijenja oblik i zašto ne bi mogla biti samo djevojka. Ona mu uzvraća pitanjem - zašto bi bila samo djevojka kad NIJE samo djevojka. On joj pak govori da bi joj tako bilo lakše jer bi je društvo lakše prihvatilo. Ovako je smatra čudovištem.

    Nimona, međutim, ne može biti nešto što nije, a ono što je čini čudovištem jest društvo, a ne njezina priroda ili karakter. Ona se ne uklapa u kalupe, ali je li to njezina krivnja ili krivnja kalupa? Sva će vam ta pitanja postaviti ovaj naizgled samo razigrani, šareni crtić, i to mnogo hrabrije nego mnogi ozbiljniji, 'teži' filmovi. Pogledajte ga zato. Zajedno s djecom.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.