REŽISER KOJI VJERUJE U ANĐELE

Nikša Sviličić: 'Turistička zajednica nema sluha za naš film'

19.07.2009 u 17:36

Bionic
Reading

Režiser, producent i scenarist Nikša Sviličić za tportal govori o svom prvom dugometražnom filmu 'Vjerujem u anđele' kojim je otvoren ovogodišnji Festival igranog filma u Puli

'Vjerujem u anđele, jer da nije bilo anđela, vjerojatno nikada ne bi bilo premijere ovog filma, s obzirom na okolnosti koje su nas pratile', rekao je Nikša Sviličić.

Odnedavni ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Sviličić porijeklom je Komižanin pa ne čudi što je baš u tom otočkom mjestu odlučio snimati film koji vjerno dočarava život otočana. 'Svakog gosta tri dana dosta', odgovorio je Sviličić na pitanje kako su Komižani prihvatili snimanje filma u njihovu mjestu, ali i o njima samima. Ispočetka su se veselili, da bi im nakon par dana filmska ekipa već počela ići na živce. Ipak, kaže, ti ljudi su s nama živjeli naš film.

'Film je krik protiv zapostavljanja otoka, nepravedno je zapostavljen cijeli sustav napretka otoka, koljevke civilizacije', priča Sviličić te dodaje: 'Boli me što Hrvatska turistička zajednica nije imala ni s od sluha za naš film, u smislu da ga promovira.'

Glavnu mušku ulogu u ovoj romantičnoj komediji povjerio je Vedranu Mlikoti. Zanimljivo je da je taj svestrani filmaš još prije pisanja scenarija znao da ulogu piše baš za tog glumca. Oduševljen je radom s Mlikotom, njegovom filmskom partnericom Dolores Lambašom te cijelom, vrlo šarolikom ekipom glumaca.

Više o filmu 'Vjerujem u anđele', Sviličićevoj bogatoj biografiji i utjecaju njegova znanstvenog rada na film, pogledajte u intervjuu.