BESPLATAN ULAZ

Ne propustite Noć hrvatskog filma

29.09.2018 u 14:41

Bionic
Reading

'Noć hrvatskog filma i novih medija', projekt promicanja hrvatskog filma među domaćom, ali i stranom publikom, ove se godine održava peti put. Taj besplatni maraton najboljeg od domaćeg filma održat će se u subotu, 6. listopada, od 18 do 02 sati, u šest hrvatskih gradova i u pet država, a ulaz na sve događaje je besplatan.

Peta Noć hrvatskog filma i novih medija održava se u Zagrebu, Sisku, Otočcu, Šibeniku, Novoj Gradiški i Dubrovniku (iznimno 5.10.), ali i na kino platnima u Srbiji (Subotica), Bosni i Hercegovini (Mostar), Mađarskoj (Koljnof) i Austriji (Beč). U jednoj filmskoj noći, od 18 do 2 sata ujutro, prikazat će se više od 100 hrvatskih naslova različitih žanrova. Gledatelji će moći uživati u pomno izabranim uratcima pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima.

Misao vodilja ovogodišnjeg programa je, ne samo privući domaću publiku u kina 6. listopada, već taj jednonoćni interes hrvatske publike za domaći film, pretvoriti u trajnu ljubavnu vezu hrvatskog filma i gledatelja, poručuje umjetnička voditeljica projekta Irena Škorić.

Petu Noć hrvatskog filma svečano će, u zagrebačkom kinu Europa, otvoriti koncert Putovanje filmskom glazbom u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova poput Vlaka u snijegu, Novinara, Servantesa iz Malog Mista, Balthazara, Ne daj se Floki i dr.

Umjetnička voditeljica manifestacije Škorić je uz pomoć stručnih suradnika sastavila specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt. Svaki će dobiti svoj program, uz zajedničko obilježje: u svima će se prikazati po jedna, različita epizoda prvog serijala o dobrom profesoru, s obzirom da ove godine Profesor Balthazar slavi jubilarni, 50. rođendan.

Na svoje će doći i ljubitelji reklama jer će, u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Zagreb filmom, u kinu Europa u Zagrebu biti prikazani stari hrvatski reklamni filmovi stvarani u razdoblju od 1928. do 1955. godine., uz posebnu poslasticu - prve sačuvane hrvatske reklame iz 1928. godine, igranu Novi život kuharice s Kety Balog i gđom. Hoffer u glavnim ulogama kuharice i sobarice, te animiranu Philips-Argenta.

Premijera dokumentarnog filma o Dušanu Vukotiću

Dokumentarni dio manifestacije zamišljen je kao hommage umjetnosti pa je dobar dio dokumentaraca posvećen poznatim domaćim umjetnicima i stvarateljima kao što su Dušan Vukotić, Zlatko Bourek, Boris Bućan, Leo Junek, Stanislav Bavčević, Vojin Bakić, Tom Gotovac i Ivan Kožarić, s time da će upravo dokumentarac Dušan Vukotić - hrvatski oskarovac redatelja Silvija Petranovića doživjeti svjetsku premijeru.

Film se bavi 'Vudom' kao filmskim autorom, ali oslikava i vrijeme nastanka njegovih filmova kao i njegovu privatnu osobnost, te pokušava razriješiti misteriju prvog i jedinog hrvatskog oskarovca.

Poseban prostor na Noći osiguran je za mlade autore i kratki igrani film. 

Tu je debitantski uradak Karle Lulić, U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga, premijerno prikazanog 2018. u Los Angelesu.  Od svježe produkcije biti će prikazan film Točka, zarez redatelja Gorana Ribarića Pohanci mladog redatelja Ivana Mokrovića s legendarnom Slavicom Jukić koja je za ulogu bake Ljubice koja ostaje sama u svome malenome stanu nakon što njena jedina unuka odlazi k ocu u Ameriku, nagrađena na filmskom festivalu u Kolkati.

Na programu slijedi 'Napad na Narodnu banku u Rijeci' redatelja Mladena Jurana, kratki igrani film koji je remake prvog igranog filma snimljenog na tlu Hrvatske iz 1909. godine, a koji je nakon prvih emitiranja ubrzo u potpunosti izgubljen. 

Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.