Priča za sebe

Novi tematski ciklus u Kinoteci posvećen pripovijedanju na filmu

10.04.2024 u 16:18

Bionic
Reading

Priča za sebe novi je tematski ciklus posvećen pripovijedanju na filmu, u sklopu kojeg će se premijerno prikazati Proljeće, jesen Todda Haynesa, a među Novitete stiže hvaljena crna komedija Scenarij iz snova Kristoffera Borglija i humorna drama Luxembourg, Luksemburg Antonia Lukiča

Od ovog tjedna kreće Priča za sebe, novi tematski ciklus posvećen raznolikim načinima na koji pripovijedanje i pričanje priča oblikuju našu osobnu i društvenu stvarnost. Ciklus se sastoji od 19 filmova podijeljenih u pet cjelina, a prva je posvećena kreativnosti, tj. stvaranju i rastvaranju fikcionalnih svjetova pomoću riječi, stoji u najavi.

U avanturu krećemo s Céline i Julie idu na jedrenje Jacquesa Rivettea, klasikom francuskog novog vala koji ove godine navršava 50 godina, a koji je inovativnim pristupom režiji pokazao što sve pripovijedanje na filmu može biti ako se odmaknemo od konvencija. Céline i Julie posveta su ženskom prijateljstvu, moći mašte, slobodi igre i beskrajnim mogućnostima pripovijedanja, čiji se utjecaj osjeti i u najboljim filmovima Davida Lyncha.

Tema se nastavlja s dva filma u čijem su središtu pisci. Prvi je autoreferencijalna metakomedija Adaptacija Spikea Joneza, u kojoj scenarist Charlie Kaufman za veliko platno pokušava prilagoditi publicistički bestseler Kradljivac orhideja. Radi se o duhovitoj i pametnoj satiri na suvremeni Hollywood te jednim od najboljih filmova o kreativnoj krizi, a kojeg pamtimo i po izvrsnim nastupima Nicolasa Cagea, Meryl Streep i Chrisa Coopera, koji je za svoj nastup nagrađen Oscarom.

U petak na rasporedu su Noćne životinje, metatriler o ženi koja od bivšeg supruga na poklon dobiva rukopis romana uznemirujućeg zapleta, pitajući se je li riječ o osveti upakiranoj u literarnu formu. Uz nadahnutu režiju i scenarij Toma Forda, koji vješto spaja nekoliko pripovjednih linija, film krase odlična glumačka postava predvođena s Amy Adams i Jakeom Gyllenhaalom te kompleksno razmatranje važnosti koju osobna iskustva imaju u razumijevanju teksta.

Tjedan se zaključuje hrvatskom premijerom filma Proljeće, jesen, psihološkom dramom Todda Haynesa o popularnoj glumici koja dolazi u američki gradić Savannah, kako bi se za potrebe sljedećeg filma upoznala sa ženom, svojevremeno osuđenom zbog veze s maloljetnim dječakom, s kojim je i danas u braku. No je li taj film pokušaj razumijevanja njihove veze ili nastavak medijske eksploatacije? Predvođena nadahnutim nastupima Natalie Portman, Julianne Moore i Charlesa Meltona, ova campy psihološka drama neprestano balansira između crnog humora i krajnje nelagode, a svojim inteligentnim metaslojem pokazuje da gluma može biti jednako moćno pripovjedno sredstvo kao i režija i pisanje.

Agnès Varda: U ogledalu

Prije nego krenemo u novi filmski ciklus, opraštamo se od prethodnog, i to projekcijom filma Agnès Varda osobno, posljednjim radom bake francuskog novog vala u kojem se još jednom osvrnula na 60 godina svoje filmske i umjetničke karijere.

Noviteti: Scenarij iz snova

Nakon što nas je ljetos nasmijao bizarnom crnom komedijom Bolesnica, norveški redatelj Kristoffer Borgli na veliki se ekran vraća američkim debijem u kojem nije žrtvovao ništa od svoje originalnosti. Scenarij iz snova govori o sveučilišnom profesoru, koji postaje planetarno popularan nakon što se počne pojavljivati u snovima potpunih neznanaca. No neobična slava uskoro će mu se obiti o glavu, nakon što snovi u kojima se pojavljuje postanu nasilni.

Riječ je o neobičnom križancu crne komedije i nadrealizma, koji se nastavlja na tradiciju filmova Spikea Jonzea, Michela Gondryja i Charlieja Kaufmana, a koja se poput njih oslanja o fantastične situacije i apsurdni humor kako bi pružila satiričan pogled na duhovnu situaciju vremena.

Noviteti: Luxembourg, Luksemburg

Humorna drama Luxembourg, Luksemburg ukrajinskog redatelja Antonija Lukiča još je jedan novitet koji od sljedećeg tjedna gledamo u kinu. Film je to o dvojici braće, Kolji i Vasji, koji putuju u Luksemburg posjetiti svoga oca, koji ih je napustio dok su bili djeca.

Ovaj britki i duhoviti film o očevima i sinovima prikazan je u programu Horizonti u Veneciji i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a kritičari su njegovu režiju usporedili s filmovima Martina Scorsesea.

Ostali Noviteti

Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati elegičnu dramu Pamtim samo sretne dane Nevija Marasovića, Zlatnim medvjedom nagrađeni dokumentarac Na Adamatu: Nitko nije savršen Nicolasa Philiberta, provokativnu Zonu interesa Jonathan Glazera i sudsku napeticu Proces Goldman Cédrica Kahna.

Oscarom nagrađeni animirani film Dječak i čaplja Hayaa Miyazakija prikazujemo u dva termina: na večernjoj projekciji u utorak te u subotu na Matineji za odrasle.