nakon 20 godina

Ne nazire se kraj sporu oko rodne kuće Antuna Gustava Matoša

20.09.2023 u 13:34

Bionic
Reading

I dalje se ne nazire kraj gotovo dvadeset godina dugog spora između Matice hrvatske u Zagrebu i Društva Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika oko prava na Matoševu rodnu kuću u Tovarniku, rodnom mjestu velikana hrvatske književnosti, s obzirom na to da Društvo traži reviziju utroška novca

Kako su izvijestili iz Društva Antuna Gustava Matoša, na sastanku održanom prošloga tjedna u Vukovaru, predstavnici Matice hrvatske iznijeli su prijedlog predsjednika Mire Gavrana po kojem bi se Matica hrvatska odrekla svih potraživanja od Društva u korist Općine Tovarnik, dok bi se istodobno Društvo odreklo prava vlasništva nad Matoševom rodnom kućom, također u korist Općine Tovarnik, a nakon čega bi Matica hrvatska bila spremna obustaviti sudsku zapljenu rodne kuće Antuna Gustava Matoša.

Iz Društva Antuna Gustava Matoša poručuju kako su spremni prihvatiti prijedlog Mire Gavrana i odreći se prava vlasništva nad Matoševom rodnom kućom, ali uz uvjet da se provede revizija o tome kako je Društvo trošilo sredstva za obnovu.

"Rečeno odreknuće bit će odmah provedeno u vlasničkim knjigama budu li u postupku revizije potvrđene kao istinite izjave trojice predsjednika Matice hrvatske o nenamjenski potrošenoj pozajmici koju je Matica hrvatska dala svome Ogranku Matice hrvatske u Tovarniku, u svrhu stjecanja prava vlasništva Matice hrvatske nad rodnom kućom A. G. Matoša kao i o nenamjenski potrošenom novcu koji su Vlada i Grad Zagreb dali Društvu Antuna Gustava Matoša, u svrhu rekonstrukcije i izgradnje Kuće A. G. Matoša – kulturnog centra u Tovarniku", poručuju iz Društva navodeći kako je riječ o izjavama sadašnjeg predsjednika Mire Gavrana te bivših predsjednika Stipe Botice i Josipa Bratulića.

Postupkom revizije bila bi obuhvaćena dokumentacija o utrošku pozajmice Matice hrvatske u iznosu od 197.102,38 i novca Vlade i Grada Zagreba u iznosu od 7.530.000 kuna.

U središtu spora između Matice hrvatske i Društva Antuna Gustava Matoša nalazi se rodna kuća književnika Antuna Gustava Matoša u Tovarniku koja se prvotno nalazila u vlasništvu Družbe sestara Kraljice Svijeta da bi središnjica Matice hrvatske podigla 2002. zajam od 26.884 eura u korist Ogranka u Tovarniku kako bi on postao njezin vlasnik, uz obvezu da u obrocima vrati cjelokupni dug. Kako Ogranak u Tovarniku nije vraćao dug, središnjica Matice hrvatske pokrenula je 2004. godine sudsku tužbu.

U svibnju 2005. odlukom Izvanredne skupštine tovarničkog Ogranka Matice hrvatske u tom je mjestu osnovano Društvo Antuna Gustava Matoša. Darovnim ugovorom u srpnju te godine Ogranak Matice hrvatske darovao je Matoševu rodnu kuću Društvu koje postaje njezinim vlasnikom i nastavlja projekt spomen-kuće u koji je do sada po procjenama Društva uloženo oko 1,5 milijun eura.

U listopadu 2022. godine, uoči 150. obljetnice rođenja Antuna Gustava Matoša, Matica hrvatska odrekla se svih svojih potraživanja prema Društvu Antuna Gustava Matoša u korist Općine Tovarnik odlučivši da se spor oko Matoševe spomen-kuće okonča tako da se dug od 240.000 kuna, koji je Matica potraživala i pravomoćnom presudom dobila od Društva A. G. Matoša, te novac od zateznih kamata i sudskih troškova u višestrukom iznosu od glavnice, podari Općini Tovarnik pod uvjetom da Općina novac smije utrošiti isključivo za izgradnju Matoševe spomen-kuće.

Iz Matice hrvatske tada su izvijestili kako je takva odluka donijeta isključivo s nakanom da se Matoševa spomen-kuća dovrši i veliki hrvatski pisac dobije dostojan tretman u rodnom Tovarniku i svojoj domovini.

Iz Društva Antuna Gustava Matoša navode međutim, kako je Matica hrvatska grubo odbijala brojna nastojanja Društva da se međusobni prijepori riješe u miru i na dobrobit Matice hrvatske, Tovarnika i hrvatske kulture. Iz Društva sramotnim ocjenjuju što Matoševa rodna kuća niti dvanaest godina od završetka građevinskih radova još nije otvorena čime je prouzročena izravna materijalna šteta veća od 2,5 milijuna eura. Ujedno, pozivaju predsjednika Matice hrvatske Miru Gavrana da što prije osobno posjeti Tovarnik.