TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Ne bi li HTV trebao imati kakav pričuvni snimljeni sadržaj u slučaju 'crkavanja' Dnevnika?

  • 23.07.2017 u 08:29

  • Bionic
    Reading

    Sinoć je Dnevnik HTV-a kasnio deset minuta. Dogodilo se to zbog nekih velikih tehničkih problema na koje su se Prisavljani odmah požalili u svojoj isprici gledateljima. To se naravno, može dogoditi svakome, pa i najboljim televizijama. Nevjerojatno je, međutim, to što su gledatelji za to vrijeme na kanalu HTV-a 1 mogli gledati samo logotip Hrvatske radiotelevizije.

    Sinoćnji središnji Dnevnik HTV-a u 19 je sati počeo kao metaforički kliše kakvim se obično opisuju bračne i obiteljske svađe - ima slike, nema tona. Nakon toga je isključena i ta slika, a gledatelji su na kanalu HTV-a deset minuta mogli gledati tek logotip Hrvatske radiotelevizije. Kada se na ekranu napokon pojavila Mirjana Posavac, objasnila je da se dogodila tehnička havarija kakve najviše pogađaju emisije koje se emitiraju uživo i Dnevnik je počeo iznova kao da se ništa nije dogodilo - ponovnim prikazivanjem prvoga priloga.

    I sad, okej - takve se stvari doista mogu dogoditi svakome. I HTV-u, i Novoj TV i RTL-u i BBC-ju i CNN-u i Televiziji Nagorno Karabaha. Tehnički kvarovi su grozni, a i svi znamo kakve frustracije i paniku izazivaju. Možemo samo zamisliti kakva je zbrka, kuka i motika nastala u prostorima HRT-a kada su shvatili da ne mogu normalno prikazati Dnevnik. I s jedne je strane super što su se snašli i u deset minuta se preselili u drugi studio.

    No s druge strane - deset minuta praznog etera? Stvarno? U današnje vrijeme? Zar na javnoj televiziji, onoj istoj televiziji koja se novim studijem i tehnikom za Dnevnik hvalila kao da je u najmanju ruku nabavila Enterprise kapetana Picarda - ne postoji ama baš nikakav pričuvni plan za takvu situaciju? Mislili su da su takve vrhunadnaravne mange da im se tehnička havarija nikada ne može dogoditi pa nigdje nisu imali nekakvu snimku koja se mogla ubaciti u neki player, a koja bi prikazivala bilo što pokretno - panoramske snimke Zagreba, Rijeke, Pule, Garešnice ili Ličkog Lešća, glazbeni intermezzo, nešto uz što bi po ekranu klizila slova: ISPRIČAVAMO SE ZBOG TEHNIČKIH SMETNJI, VRAĆAMO SE ZA NEKOLIKO MINUTA ili PROPALI SMO U ZEMLJU, U POMOĆ!? Ništa nalik tome? Jedino što su mogli učiniti jest opaliti logotip i kud koji, mili moji, kao da je 1980. i upravo je umro Tito?

    Rekoh već, svima se događaju tehničke havarije, i to čak i mnogo gore, s mnogo užasnijim posljedicama nego što je bilo desetominutno kašnjenje Dnevnika na javnoj televiziji u subotu navečer. No upravo zato što je gotovo pa sigurno da će se takve stvari kad-tad dogoditi, pametne organizacije imaju rezervni plan. Pametne televizije imaju neke pričuvne snimke koje će se vrtiti dok se Dnevnik ili što već ne preseli u neki drugi studio. No Hrvatska radiotelevizija očito nije takva organizacija. Oni su samo na ekran nalijepili logotip. Mogli su tako i mirne duše na ekran napisati: 'Odosmo mi kvragu, prebacite slobodno na Novu TV'.