predstava Cement

Nataša Kopeč i Rakan Rushaidat kao Daša i Gleb Čumalov, naljepši ljubavni par svjetske dramske književnosti

22.09.2020 u 14:39

Bionic
Reading

Nataša Kopeč i Rakan Rushaidat zasigurno će oduševiti gledatelje kao ljubavni par Daša i Gleb Čumalov u novoj predstavi ZKM-a, redatelja Sebastijana Horvata. Predstava je nastala prema tekstu Heinera Müllera koji je dramatizirao istoimeni klasik ruske književnosti socrealističkog autora Feodora Gladkova

Prema redatelju Horvatu riječ je o najvećoj ljubavnoj priči svjetske dramske književnosti. S obzirom na tematsku širinu teksta, koji osim ljubavne sudbine bračnog para u vrijeme revolucionarnih previranja progovara i o „velikim“ pitanjima, kao što su vlasništvo i izvlaštenje, (samo)upravljanje i revolucionarno nadanje i razočaranja, ljubav između muškarca i žene naizgled je tek dio šire društvene slike u kojoj je ljubav odnos od sporednog i malog značaja. Rakan Rushaidat i Nataša Kopeč pod redateljevim vodstvom i u dramaturškoj obradi Milana Markovića Matthisa donijeli su na scenu likove koji nas podsjećaju na to u kolikoj mjeri se društvena situacija prelama na naše najintimnije odnose, ali isto tako i da način na koji volimo, vrsta intimnih, obiteljskih odnosa koje stvaramo, najdirektnije konstituira svijet u kojem živimo.

Izvor: Društvene mreže

Kako tvrdi Rakan Rushaidat, riječ je o vrlo tradicionalnom bračnom odnosu koji se zatekne u ekstremnim uvjetima, gdje opća težnja za slobodom se prenosi na njih kao pojedince: Dašu, mladu revolucionarku koja je osjetila dah emancipacije i njezinog muža, povratnika iz rata koji svoju ženu želi natrag, kako je nekad bilo i kakva je nekad bila, ali se suočava s činjenicom da ju mora pustiti, osloboditi da bi eventualno opet pronašli put jedno prema drugom. U konačnici, kako tvrdi glumica Nataša Kopač, pitanje kako voljeti i pustiti nekoga ključni je problem svih ljudskih odnosa.

Izvor: Društvene mreže

Premijera predstave Cement odgođena je u ožujku zbog općeg lockdowna uzrokovanog pandemijom, a sada će se održati 25. rujna. Reprizne izvedbe publika može pogledati 26, 27. i 29. rujna u 20 sati.

Izvor: Društvene mreže

U nastavku pogledajte što su o ljubavi u doba revolucije rekli glavni glumci predstave, Rakan Rushaidat i Nataša Kopeč.

Izvor: Društvene mreže