povrat imovine

Nakon 30 godina Galerija Nova odlazi iz Tesline 7, WHW nastavlja s programom

19.05.2023 u 11:46

Bionic
Reading

Prostor Galerije Nova u Teslinoj 7 je temeljem rješenja o povratu vraćen privatnim vlasnicima, a novi je vlasnik nedavno zatražio iseljenje iz prostora

"Neugodna vijest da trebamo predati prostor novim vlasnicima zatekla nas je u trenutku realizacije opsežnog izložbeno-diskurzivnog programa Nova 2.0 kojim obilježavamo 20 godina našeg programskog vodstva Galerije Nova. Naša zadnja izložba na ovoj adresi, 'Viva La Transicion!' otvorena je do 6.lipnja 2023. dok je planirano drugo poglavlje izložbe odgođeno", stoji u priopćenju WHW-a.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"WHW nastavlja sa svojim brojnim programima te ćemo tijekom ove godine realizirati sve ostale planirane izložbe u drugim prostorima. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika-HDLU ugostit će našu izložbu 'Planet, ljudi, briga – to se zove odrast!', a Centar mladih Ribnjak program WHW Akademije i njezin umjetničko-izložbeni program. Novo izdanje NOVAka, izložbe za mlade kustose i kustosice, bit će predstavljeno u POGONU – Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade. Zahvaljujemo kolegicama i kolegama, organizacijama i kulturnim centrima koji su nam izašli u susret.

U kontinuiranoj smo komunikaciji s Gradskim uredom za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, od kojeg smo dobili podršku da svoje programe u ovom prijelaznom periodu realiziramo u suradnji s različitim gradskim kulturnim centrima. Složili smo se da je povijesni i simbolički značaj Galerije Nova izrazito važan te da je bitno da se osigura daljnji kontinuitet.

Iako je sada prisiljena izaći iz prostora nakon trideset i jednu godinu, Galerija Nova već je tri puta mijenjala svoju adresu. Pokrenuta je 1975. u sklopu Centra za kulturnu djelatnost Saveza socijalističke omladine u prostoru Tesline 1, a od 1979. djeluje u Mihanovićevoj 28. Centar je kasnije preustrojen u trgovačko društvo AGM, u čijem sklopu ostaje i Galerija, koja se na adresu Teslina 7 seli 1992. godine. Galeriju Nova su osnovali i niz godina vodili umjetnici Ljerka Šibenik i Mladen Galić s tada vrlo suvremenim programom: pokazivali su umjetnike različitih orijentacija, dali šanse mladim protagonistima „nove umjetničke prakse“ te otvarali dijalog sa širokim poljem umjetnosti, uključujući u program i izložbe stripa i filma. Kao kustoski kolektiv Što, kako i za koga / WHW vodimo galeriju od 2003. godine.

U ovih 20 godina program smo osmišljavale ovisno o potrebama i dinamici scene, te jednako važno – u odnosu na promjene u društveno-političkom kontekstu, vodeći se temeljnim pitanjima: što, kako i za koga?, a tako ćemo i nastaviti. Radit ćemo i dalje na realizaciji novih umjetničkih radova, stavljanju u dijalog različitih praksi, razvoju društveno relevantnih kustoskih koncepata, jakom diskurzivnom programu, s internacionalizmom u svim aktivnostima. Suradnja je uvijek bila u bazi programa kojeg smo radili u prostoru Galerije Nova, a jednako tako ona je temelj i naših daljnjih aktivnosti.

Nadamo se da će ova krizna situacija pomoći da se nađe i trajni prostor u kojem Galerija Nova i WHW uz svoje veliko iskustvo mogu realizirati programe relevantne ne samo za umjetničku scenu već i za širu javnu sferu."