TERESA FORCADES

Najradikalnija časna sestra Europe 9. travnja u Filozofskom teatru

  • Autor: I.Č./HINA
  • Zadnja izmjena 21.03.2017 13:45
  • Objavljeno 21.03.2017 u 08:51
Tersesa Forcades

Tersesa Forcades

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Filozofski teatar Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu ugostit će u nedjelju 9. travnja časnu sestru Teresu Forcades, ikonu europske ljevice i najradikalniju časnu sestru Europe, čiji dolazak domaćin Srećko Horvat najavljuje kao ovogodišnji događaj sezone.

Teresa Forcades doktorirala je javno zdravstvo na Sveučilištu u Barceloni, a na Harvardu magistrirala Teologiju. Pripada redu katalonskih benediktinki, a u svojim predavanjima koja održava diljem Europe često kritizira kapitalizam i sva njegova obilježja, te patrijarhalnost Katoličke crkve, boreći se za prava žena u crkvenoj i javnoj sferi.

Objavljuje knjige o teološkim temama, farmaceutskoj industriji i feminizmu te je ustrajna zagovornica katalonske neovisnosti i aktivistica španjolskog pokreta Indignadosa (Ogorčeni), nastalog na temelju masovnih prosvjeda protiv politike štednje 2011. godine. Njezino suprotstavljanje najvećim autoritetima današnjice svrstava je među najradikalnije i najutjecajnije intelektualke europske i svjetske ljevice.

Premda je neki smatraju kontroverznom, časna sestra Teresa, koja inače živi povučeno sa svojim sestrama u slavnome samostanu i hodočasničkom odredištu Montserrat, u svojoj knjizi 'Vjera i sloboda' jednostavno kaže: 'Niti jedna crkva, obred ili ideologija ne mogu zamijeniti unutarnju gestu slobodne ljubavi koja nas spašava i može spasiti svijet'.

Teolog i urednik Zoran Grozdanov, koji je u Ex librisu ovih dana objavio hrvatski prijevod knjige, dodaje: 'Teologija kakvu zastupa Teresa Forcades slijedi najbolju tradiciju teologije oslobođenja, koja u prvi plan stavlja pitanja društvene pravednosti. Za nju postoje samo dva apsoluta, bog i glad, a teologija koja ne dovodi u pitanje strukture moći, nije teologija'".

'Nakon prošlogodišnjeg gostovanja bivšega ministra financija Yanisa Varoufakisa u Filozofskome teatru, dolazak sestre Terese može se smatrati ovogodišnjim događajem godine', izjavio je voditelj Srećko Horvat u najavi gostovanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!