Pawel PawlikowsKI

Najnagrađivaniji europski film 'Hladni rat' u hrvatskim kinima

04.01.2019 u 08:59

Bionic
Reading

Jedan od najnagrađivanijih filmova godine "Hladni rat" poljskog redatelja Pawela Pawlikowskog od četvrtka 10. siječnja, počinje igrati u hrvatskim kinima.

"Prije par tjedana Hladni rat je doslovno pomeo konkurenciju na dodjeli Europske filmske nagrade gdje je pobijedio u čak pet kategorija, od šest u koliko je bio nominiran, uključujući i one za najbolji film godine, najboljeg redatelja, najbolju glavnu glumicu, najbolji scenarij i najbolju montažu", podsjetio je hrvatski distributer filma Discovery u povodu početka prikazivanja filma.

Film prati ljubavne turbulencije Wiktora i Zule tijekom godina, uvelike pod utjecajem političkih zbivanja koje ih prate kroz cijeli život. On je cijenjeni pijanist i dirigent koji 50-ih godina u Poljskoj organizira audicije za mlade ljude sa seoskih područja koji bi izvodili priredbe poljskih kulturnih običaja.

Jedna od mladih djevojaka koja se prijavi na audiciju je i Zula. Između njih dvoje uskoro se razvija snažna romansa, a priredba u kojoj ona nastupa postaje veliki hit zbog čega se njih dvoje konstantno nalaze na proputovanjima Europom. Prilikom posjete Berlinu, Wiktor predloži Zuli da pobjegnu na zapad, ali ona nije sigurna je li to ispravan korak.

Redatelj Pawel Pawlikowski, koji se proslavio filmom "Ida" s kojim je osvojio Oscara, inspiraciju za glavne likove pronašao je u vlastitim roditeljima, po kojima ih je nazvao i koji su se također nekoliko puta tijekom života rastajali i ponovno sastajali u različitim državama.

Hladni rat Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hladni rat

Film je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu bio u službenoj konkurenciji za Zlatnu palmu, a Pawlikowski je proglašen najboljim redateljem festivala. Kako se napominje u najavi Discoveryja, nakon premijerne projekcije u Cannesu publika je na nogama pljeskala punih 18 minuta.

Nacionalno udruženje kritičara SAD-a film je već proglasilo najboljim stranim filmom godine, a smatra ga se i jednim od sigurnih kandidata za nagradu Oscar, ne samo u kategoriji stranog filma.

Našao se i na nedavno objavljenom popisu Akademije s devet naslova koji će konkurirati za nominacije u kategoriji stranog filma.

Riječ je o koprodukciji Poljske, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske.  Dio filma snimao se u Splitu u svibnju 2017. godine, a na njemu je radilo dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca, uključujući glumce Dražena Šivaka i Slavka Sobina. Servisni producent bila je zagrebačka Kinorama.