DJEČJI ŽIRI ODABRAO 'JA SAM WILLIAM'

Najbolji film četvrtog izdanja KiniKino Festivala njemačko-kenijski 'Supa Modo'

23.02.2019 u 23:07

Bionic
Reading

Profesionalni žiri četvrtog KinoKino Festivala dodijelio je u subotu Nagradu za najbolji film njemačko-kenijskom ostvarenju 'Supa Modo' redatelja Likariona Wainaina, dok je dječji žiri najboljim proglasio danski film 'Ja sam William' Jonasa Elmera

Film 'Supa Modo', film o djevojčici koja sanja da postane super-junakinja iako joj okolnosti ne idu u prilog, profesionalni žiri nagradio je jer 'slavi život, važnost zajednice u životu pojedinaca, moć imaginacije i filmsku umjetnost općenito'.

'Iako govori o temi koja se često stavlja ispod tepiha ‒ smrti, film zbog toga nije mračan ni tužan već jer radosna posveta ljepoti, veselju i važnosti svake pojedine egzistencije. Sve ovo vidljivo je kroz perspektivu divne protagonistkinje koja je zaista super-junakinja', naveo je žiri u obrazloženju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Posebno priznanje profesionalni žiri uručio je srpskom redatelju Rašku Miljkoviću za film 'Zlogonje', uz obrazloženje kako je to uzbudljiva i duhovita filmska pustolovina koja iznimno hrabro i otvoreno progovara o važnim i u filmu za djecu dosad neizgovorenim temama, koja nas podsjeća na nužnost mašte bez koje naši obični stvarni životi ne mogu biti do kraja ostvareni, na važnost prijateljstva i prijateljske podrške u svakom maštovitom poduhvatu i u teškim trenucima.

'Jedni drugima smo sve što imamo i najviše što možemo imati, a ovi svakodnevni mali super-junaci i super-junakinje i njihove svakodnevne velike borbe i velike pobjede nad raznim osobnim demonima i problemima, naša su inspiracija, naša motivacija i naša snaga. Hvala im na tome', istaknuo je žiri u kojemu su bili filmska edukatorica iz Finske, Marjo Kovanen, spisateljica Olja Savičević Ivančević, te Čejen Černić, redateljica posljednjeg nastavka iz popularnog Koko serijala, 'Uzbuna na Zelenom Vrhu'.

Dansko ostvarenje 'Ja sam William' dječji žiri je nagradio ponajviše zbog toga jer je originalan i nepredvidljiv. 'Film je hibrid i od svakog žanra je uzeo najbolje. Neke scene koje su možda tipične, napravljene su na kreativan i svjež način. Film nas može nasmijati, rastužiti i inspirirati. Iako je igrani, realan je jer su svi događaji i likovi mogući u stvarnom životu', napomenuli su u obrazloženju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Dječji žiri, petero osnovnoškolaca Margarita Belan, Luna Culjak, Kan Priselac Novačić, Jakov Šitum i Hugo Štedul, preporučuju film 'jer ga svatko može shvatit na svoj način i izvući iz njega neku pouku“.

U glavnom i popratnim programima u proteklih je četiri dana prikazano tridesetak filmova, pretežito igranih filmova za djecu do 14 godina. Uz osam novijih filmova u konkurenciji, u programu su bili kratki igrani i animirani filmovi te filmski klasici.

Natjecateljski dio predstavio jie osam recentnih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, kojima je zajedničko da glavni junaci - djeca, pokazuju da su unatoč godinama ponekad zreliji od odraslih.

Posjetitelji su svojim glasovima proglasili dobitnika Nagrade publike - film 'Moje neobično ljeto s Tess' redatelja Stevena Wouterlooda koji je, primivši nagradu, rekao kako je sretan što je tu nagradu primio u Zagrebu koji je tek drugi grad u kojem je njegov film prikazan (nakon Berlina gdje je osvojio posebno priznanje u programu Generation Kplus).

Filmski programi nastavljaju se i u nedjelju

Službeni dio festivala završio je u subotu dodjelom nagrada, no program se nastavlja i u nedjelju.

Među ostalim, održat će se program 'Moj prvi odlazak u kino', koji donosi blok kratkih animiranih i igranih filmova za mališane predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu.

Ove godine u prenošenju užitka gledanja filmova pomoći će im glumci Filip Riđički i Sara Stanić, koji će tijekom projekcije uživo čitati dijaloge.

U programu 'Klasici s gostima' istaknuti hrvatski redatelj Petar Krelja i njegova suradnica i supruga Vesna Krelja predstavit će kultno ostvarenje Kreše Golika 'Imam dvije mame i dva tate' (1968.), komediju o propalom braku i dvije novonastale obitelji.

Za sam kraj festivala ostavljen je program 'Kinolektira gostuje', u okviru kojega će se, po izboru Olje Savičević Ivančević, prikazati legendarni film 'Neki to vole vruće' Billyja Wildera.

ZABAVA ZA NAJMLAĐE

Evo tko je sve bio na otvaranju filmskog festivala KinoKino

Pogledaj galeriju