7. prosinac

Najavljena promocija novog romana Ivice Prtenjače

01.12.2023 u 14:44

Bionic
Reading

V.B.Z. vas, u sklopu ciklusa 'Čitajmo domaće autore', poziva na promociju novog romana Ivice Prtenjače 'Albert', u četvrtak 7. prosinca u 18 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića

U sklopu V.B.Z.-ova ciklusa promocija “Čitajmo domaće autore”, kojim potiču domaću književnu scenu predstavljanjem deset novoobjavljenih knjiga vrhunskih domaćih autora, a nakon uzbudljivih predstavljanja novih romana Borivoja Radakovića, Gorana Gerovca i Ivice Ivaniševića, slijedi novi, poetični roman "Albert" Ivice Prtenjače koji će knjigu predstaviti u razgovoru s Jasnom Kovačević, Karolinom Lisak Vidović, Markom Pogačarom i Dragom Glamuzinom.

O romanu 'Albert'

U novom romanu, nakon dvije donekle autobiografske knjige proze, Ivica Prtenjača vraća se imaginaciji, snu i potrebi za bajkom. Njegov Albert uređuje svoj život, mijenja građanski poredak u snovitu utopiju, žonglira egzistencijom, smislom, nadom i jasnim odlukama. A već je doktor znanosti na pragu četrdesete, u dobi osjetljivoj za svaku promjenu, u vremenu koje najjasnije obećava samo ravnodušnost. No, Prtenjačin je junak daleko od bilo čega takvog, nakon tragičnog događaja u kojem je skoro izgubio život, bolnog i dugog oporavka, on preslaguje odnose s ljudima iz svoje blizine, stječe nove, i kao u zaleđenom kadru napušta stare. I naravno, cijelo to vrijeme sanja bolji, pravedniji i jasniji svijet.

'Albert' je literarno moćna knjiga, poetična, dramatična i dubinski sretna. U njoj nas Prtenjača iznova suočava s našim prazninama i površnostima, ali nudi i vedra rješenja. Ona nisu ondje gdje nam cijelo vrijeme govore da jesu. Glavni lik ovog romana tihi je pobunjenik, nalik hodaču iz "Brda“, Andreju iz "Plivača“ ili soboslikaru iz "Tihog rušenja2. U tom nizu nezaboravnih karaktera, Albert je najbliže snu o sreći, onom jutarnjem snažnom trenutku, dok su kapci još spušteni, a sunce se već prolilo po svima i po svemu.

Nakon ove promocije, uslijedit će predstavljanje dobitničkog romana V.B.Z.-ove nagrade "Tvornica Hrvata" Nebojše Lujanovića u petak, 8. prosinca u 19 sati u Kinoteka baru, te ćemo ovu godinu zaključiti predstavljanjem nove zbirke poezije Marka Pogačara "Ponoćni glagoli" koja će se predstaviti u utorak, 12. prosinca također u 19 sati u Kinoteka baru.

V.B.Z. nastavlja s literarnim uzbuđenjem i u 2024. godini, predstavljajući druge autore i njihova djela, a s nama će se družiti Almin Kaplan, Marko Tomaš, Emir Imamović Pirke, Velibor Čolić, Eva Simčić i Enver Krivac.