PLESNI IKS FESTIVAL

Najava filmskog pretprograma Xontakta

12.11.2012 u 16:13

Bionic
Reading

Peto izdanje XONTAKTA posebno je po tome što dio programa prelazi u festivalsku formu IKS FESTIVAL koji će u Splitu i u budućnosti promovirati recentnu produkciju drugačijeg kazališta, koji se temelji na istraživačkom radu i eksperimentu: XONTAKTDFV, dio programa koji se odnosi plesnu filmsku produkciju i prezentaciju ove godine može se pohvaliti s čak tri plesna videa

Peto izdanje XONTAKTA posebno je po tome što dio programa prelazi u festivalsku formu IKS FESTIVAL koji će u Splitu i u budućnosti promovirati recentnu produkciju drugačijeg kazališta, koji se temelji na istraživačkom radu i eksperimentu. Posebnu pozornost obratit će na segment umrežavanja, međuregionalna i međunarodna, u suradnji s drugim mediteranskim regijama u državi i inostranstvu.

XONTAKTDFV, dio programa koji se odnosi plesnu filmsku produkciju i prezentaciju ove godine može se pohvaliti sa čak tri plesna videa nastala u produkciji splitskih filmskih umjetnika – Sunčica Fradelić koja se splitskoj publici već predstavila plesnim filmom 'A place of being', mlade splitske umjetnice Tamare Bilankov koji je koncept svog filma 'Pokret' upravo vidjela u prostorima tvornica Dalmacijavina, Brodosplita i Uzora, koje je na simptomatičan način ispunila autorskim radom plesača inspiriranih sudbinom radnika i razvojem industrije u Dalmaciji. Video 'Ovo nema nigdi' Ivana Perića zanimljiv je i šaljiv doprinos urbanoj plesnoj kulturi u Splitu koja pretežno dobiva vidljivost kroz prezentacije plesnih klubova. Freestyle i slobodno plesno izražavanje breakerske scene kroz Perićev film zaokružuje priču dugu više od deset godina, točno onoliko koliko neformalna skupina raznih umjetnika Kille Tequille radi u Domu mladih u Splitu.

Prigodom odluke Ministarstva kulture o obnovi Doma mladih hrvatsku premijeru 21. studeni u 21 sat dobiti će i dokumentarni film o 'Mass games' u Sjevernoj Koreji, najveće koreografije na svijetu kako bi se podsjetili kamena temeljca iz 1975. godine Omladinskih radnih akcija koji su izgradili zgradu i suvremeni scenski prostor iz samodoprinosa građana u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji koja je slične masovne manifestacije održavala više godina spajajući upravo agilnu mladosti i zajednički rad – SLET.