otvoreni jubilarni 30. Marulićevi dani

Nagradu Marin Držić za dramsko djelo dobio je Dino Pešut za 'Granatiranje'

21.10.2020 u 00:01

Bionic
Reading

Prvu Nagradu za dramsko djelo Marin Držić za 2019. godinu dobio je Dino Pešut za 'Granatiranje' ,a nagradu je njemu kao i ostalim nagrađenima uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen čime su u utorak navečer u splitskom HNK svečano otvoreni jubilarni 30. Marulićevi dani.

Prvu nagradu za dramsko djelo Marin Držić za 2019. godinu dobio je Dino Pešut za 'Granatiranje', dok su drugu nagradu podijelili Mateja Posedi za tekst 'Međimurski lepi dečko' i Davor Špišić za djelo 'Dječak'. Treću su nagradu ravnopravno osvojili Branislav Glumac za 'Hvatače sjenki', Katja Grcić za 'Strah tijela od poda' i Espi Tomičić za 'Ostavljam vam kodove i hvala za prijateljstvo ili Bit će sve okej'.

Pešut je zahvaljujući na nagradi rekao da je drama 'Granatiranje' ljubavna priča, o susretu dvoje ljudi u dva različita konteksta od kojih je jedna ratna zbilja, jedno granatiranje grada, a drugi u noćnom klubu.

'Sada je situacija takva da su me preokupirale druge teme. Sada puno manje možemo razmišljati o velikim globalnim stvarima jer se svijet polagano zatvara, ulazimo u manje zajednice tako da su mom fokusu sada odnosi, često obiteljski ili neki naši primarni odnosi i kako preživjeti jedno okruženje koje je sada puno opasnije od trauma i uspomena', rekao je Pešut.

Uz novčane nagrade nagrađenima su uručene i plakete, te brončane skulpture akademskog kipara Damira Mataušića.

Na javni poziv za Nagradu za dramsko djelo Marin Držić za 2019. godinu bilo je prijavljeno 59 dramskih tekstova različitih forma, narječja, tema i kvalitete. O nagrađenima je odlučivalo povjerenstvo u kojem su bile Branka Cvitković, Nenni Delmestre i Sanja Nikčević, a odluke su donesene većinom glasova.

Ovogodišnja izbornica Gordana Ostović je najavila kako većina predstava kroz obitelj kao mikrokosmos progovara o raznim krizama u društvu, da u nekim predstavama progovara o tome kako je za egzistenciju potrebno čudo, a neke predstave govore o krivo shvaćenim identitetima.

Nakon svečanog otvaranja na velikoj sceni kazališta dramski prvaci Snježana Šiškov Sinovčić i Trpimir Jurkić izveli su komediju Ilije Zovka Francuzica koja je na 66. Splitskom ljetu premijerno prikazana i nagrađena Juditom za najbolje umjetničko ostvarenje, te igra izvan konkurencije kao dio popratnog programa festivala.

  • +4
Svečano otvorenje 30. Marulićevih dana Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je u izjavi novinarima rekla da je taj festival poseban jer njeguje hrvatski dramski tekst, a njegov utemeljitelj Rade Perković je imao sjajnu viziju da se na taj način potiče nastanak novih djela na hrvatskom jeziku.

'Osigurali smo i više od 300 milijuna kuna kredita za poduzetnike u kulturnim i kreativnim industrijama za koje država jamči u stopostotnom iznosu.

Sada ova zadnja tri mjeseca na tragu mjera Vlade koje su danas prezentirane za cijeli sektor pripremamo još jednu dodatnu rundu posebnih natječaja koji će biti usmjereni audiovizualnoj proizvodnji, nastavku koncertnih aktivnosti, sufinanciranju troškova neovisnih i privatnih kazališta, te plesnih produkcija, kao i još jedan dodatni natječaj za samostalne umjetnike gdje će biti potaknuti da stvaraju nove edukativne sadržaje koje će moći distribuirati online', najavila je ministrica Obuljen Koržinek.

Jubilarni 30. Marulićevi dani u novom terminu, jer dosadašnji u travnju nije mogao biti održan zbog pandemije, donose 12 domaćih i regionalnih predstava. Izbornica Festivala je Gordana Ostović koja je između 48 ponuđenih predstava izabrala njih 12 od kojih jedna igra u Zagrebu. Publika će moći gledati predstave kazališta HNK Split i Zagreb, splitskog Gradskog kazališta lutaka, GDK Gavella, Umjetničke akademije Split, Kazališta Marina Držića, Zagrebačkog kazališta mladih, HNK Varaždin, Narodnog pozorišta Mostar i njihovog HNK, Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i Studia K. Szinhaz iz Budimpešte.

 30. Marulićevi dani, koji su posvećeni njegovom utemeljitelju i prvom ravnatelju Radi Perkoviću, trajat će do 26. listopada.