OTVORENA I IZLOŽBA

Nagrade UHA dodijeljene na izložbi u Nami, za životno djelo nagrada Đuri Mirkoviću

05.06.2024 u 21:39

Bionic
Reading

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata (GIO) u 2023. godini otvorena je u srijedu u Robnoj kući NAMA gdje je upriličena i svečana dodjela godišnjih nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA), a nagrada za životno djelo uručena je arhitektu Đuri Mirkoviću

Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo pripala je arhitektu Đuri Mirkoviću. "Đuro Mirković umirovljeni je profesor Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu čije novozagrebačke realizacije, kao i ostale, spadaju u antologiju zagrebačke arhitekture", rečeno je na svečanosti.

Mirković je, pored ostalog, autor stambenih tornjeva u Utrinama i Travnom te stambeno-poslovnog bloka poznatijeg kao Mamutica. Nagradu za životno djelo Mirkoviću je uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Nagradu Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2023. dobili su Lea Pelivan i Toma Plejić, Studio Up za hotel Zonar Zagreb.

"Hotel Panorama, izvorno Omladinski hotel Sport arhitekta Slavka Jelineka, od 1968. dominira dinamičnim trešnjevačkim susjedstvom. Mijenjan i dograđivan u više navrata, u svojoj recentnoj reinkarnaciji kao hotel Zonar Zagreb probuđen je iz letargije i dramatično transformiran u novi, vibrantni gradski reper", dio je obrazloženja prilikom uručenja nagrade.

  • +21
Otvorenje izložbe i svečana dodjela godišnjih nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2023., za koje se dodjeljuje nagrada Drago Galić, je za Kuću Nodi u Ivanić Gradu Nikole Fabijanića i Jure Glasinovića.

Nagradu Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2023. dobila je autorica Vanja Ilić za Vinogradarsku zbirku Pitve na Hvaru. Vinogradarska zbirka muzeja općine Jelsa u hvarskom selu Pitve prenamijenjena je u polivalentni prostor.

Nagradu Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstvenoistraživački i teorijski rad na području arhitekture dobila je Dubravka Kisić za monografiju posvećenu arhitektu Milovanu Kovačeviću.

Ministrica Obuljen Koržinek čestitala je laureatima kao i nominiranima. Posebno se referirala na pitanje obnove Zagreba nakon potresa i izrazila zadovoljstvo suradnjom Grada, države i arhitekata u pristupu obnovi.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet u čestitki svima, nominiranima i nagrađenima, rekao je da je bio student ovogodišnjeg laureata te je dodao da je selekcija radova izvrsna i da su njegovim očima svi pobjednici. "Kapa dolje", dodao je.

Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 67 radova: 58 ostvarenja i devet publicističkih i nakladničkih radova.

Izložba na drugom katu NAME u Ilici ostaje otvorena do 15. lipnja.