T-HTnagrada@msu.hr

Nagrada posjetitelja Tanji Perišić

27.11.2008 u 13:09

Bionic
Reading

Nagradu posjetitelja izložbe T-HTnagrada@msu.hr većinom glasova osvojila je Tanja Perišić za ambijentalnu instalaciju 'Mjesto boravka'

'Rad 'Mjesto boravka' inspiriran je sustavom interakcija nastalih na osnovi računalnog posredovanja i komunikacije. Referira se na Manuela Castellsa i njegovu sintagmu 'prostor tokova', čija je osnovna ideja da su globalne mreže tvorevine kojima ljudi prilagođavaju svoje djelovanje, a ne obratno. U takvim uvjetima ponašanje pojedinca ne temelji se na dugoročno stečenim vrijednostima i uvjerenjima, već on reagira na skup unaprijed određenih uputa, kodova i brojeva koji su programirani za obavljanje ciljanih aktivnosti, kao primjerice kupnja u supermarketu, podizanje novca s automata, vožnji autocestom ili pak check-in na aerodromu, itd. Time se društveni život pojedinca svodi na bezglavo lutanje urbanim prostorima od jutra do mraka obilježeno minimalnim socijalnim kontaktom i maksimalnim konzumiranjem najnovijih proizvoda“, riječi su Tanje Perišić o vlastitom radu.

Umjetnica je postavila ambijentalnu instalaciju na visinu od 140 cm kako bi presijecala tijelo u visini krvotoka i limfe kod čovjeka u uspravnom položaju; na taj se način u artificijelno proizveden ambijent inkorporira biološko tijelo čovjeka. Osim toga, zvučni dio instalacije potaknut je fizičkim presijecanjem laserskih snopova, a središnja točka koja upravlja sustavom laserskih izvora i zvučnika je računalo opremljeno programom za komunikaciju sa senzorima, koji na prisutnost posjetitelja reagira pokretanjem zvučne sekvence.

'Mjesto boravka' Tanje Perišić jedan je od 28 radova koje je međunarodno Stručno povjerenstvo natječaja T-HTnagrada@msu.hr odabralo za istoimenu izložbu održanu od 3. do 23. studenoga u Domu HDLU-a . Na ovogodišnji, drugi po redu, natječaj odazvalo se čak 152 hrvatskih umjetnica i umjetnika svih naraštaja, različitog pristupa suvremenom vizualnom izričaju.

Podsjećamo, izložba, odnosno natječaj T-HTnagrada@msu.hr, jedinstveni je partnerski projekt Muzeja suvremene umjetnosti i T-Hrvatskog Telekoma s najvećim novčanim iznosom za otkup djela suvremene umjetnosti koje neka domaća kompanija dodjeljuje jednom muzeju u Hrvatskoj. Ove godine povećan je iznos otkupnih novčanih nagrada za tri prvonagrađena rada koji sada ukupno iznosi 210 000 kuna neto. Nagrada posjetitelja nije otkupna, dodjeljuje se nakon zatvaranja izložbe i iznosi 15.000,00 kuna, a osvaja je onaj rad koji osvoji najviše glasova posjetitelja izložbe.