73. Dubrovačke ljetne igre

Nagrada 'Orlando' Jadranki Đokić, Dawidu Runtzu i Nevi Rošić. Obuljen Koržinek: DLJI uvijek iznjedre vrhunska umjetnička ostvarenja

25.08.2022 u 12:17

Bionic
Reading

Dramska umjetnica Jadranka Đokić i poljski dirigent Dawid Runtz dobitnici su nagrade 'Orlando', koju im je Hrvatska radiotelevizija dodijelila u četvrtak u atriju palače Sponza, dok je Grand Prix 'Orlando' za sveukupni doprinos pripao dramskoj umjetnici Nevi Rošić

Đokić i Runtz dobili su "Orlanda", za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom programu 73. Dubrovačkih ljetnih igara.

Đokić je nagrađena za ulogu Majke u predstavi "Krvava svadba", dok je Runtz nagradu zaslužio za izvedbu u atriju Kneževa dvora 18. kolovoza, kada je ravnao Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, uz solistice Veroniku Ćiković i Luciju Stilinović, izvodeći djela Wojciecha Kilara i Wolfganga Amadeusa Mozarta.

„Zahvalna sam Igrama što su me ponovno pozvali, i na tekstu jer nam je omogućeno da plovimo zanimljivim svijetom koji ima puno veze s današnjicom. Zahvalna sam i mom ansamblu predstave, jer bez njihove igre nema ni moje. Hvala i autorskom timu. S ovom sam se ulogom sprijateljila i zavoljela“, izjavila je Jadranka Đokić.

„Počast je primiti ovo priznanje. Kao predstavnik mlade generacije dirigenata nadam se da će ovo doprinijeti rastućem zanimanju mlade publike za filharmonijsku glazbu“, istaknuo je u snimljenom obraćanju Dawid Runtz, u čije je ime nagradu preuzeo pomoćnik intendantice Dubrovačkih ljetnih igara Tomislav Fačini.

Grand Prix Orlando glumici Nevi Rošić

Grand Prix "Orlando" za osobit doprinos ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj ili više festivalskih godina dobila je glumica Neva Rošić.

O dobitnicima su odlučivali tročlani ocjenjivački sudovi, a njihov rad pratilo je peteročlano Vijeće nagrade.

Nagrada "Orlando" ustanovljena je 1976. godine. Do 1991. godine pokrovitelj je bio informativno-politički mjesečnik "Izbor", a pokroviteljstvo je 1992. godine preuzela Hrvatska radiotelevizija. Nagrada je rad Josipa Poljana, u obliku je statue, replike Orlandova stupa.

  • +25
Dodijeljene nagrade Orlando u atriju palače Sponza Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat

Obuljen Koržinek: DLJI uvijek iznjedre vrhunska umjetnička ostvarenja

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je u četvrtak kako Dubrovačke ljetne igre (DLJI) uvijek iznjedre vrhunska umjetnička ostvarenja, što je potvrđeno i na ovogodišnjem 73. izdanju.

Obuljen Koržinek je na završnoj konferenciji za novinare 73. DLJI u atriju dubrovačke palače Sponza istaknula kako se festival, nakon dvije pandemijske godine u kojima se kulturna produkcija u Hrvatskoj održala s velikim naporom, vratio uobičajenom načinu produkcije.

„Opet smo se suočili sa starim problemima koji su nas tištili prije pandemije, mogućnosti oslobađanja javnih prostora za festival. Vjerujem da kriza, koja baca sjenu i otežava sve naše planove, ipak neće dalje eskalirati i da ćemo moći u punim brojevima ispunjavati umjetničke ambicije vodstva Igara“, rekla je Obuljen Koržinek.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski izjavila je kako su očekivanja za 74. izdanje DLJI velika. „Rukavica je bačena i nastojat ćemo odgovoriti nekim izazovima“, poručila je Ruždjak Podolski.

Opunomoćenica ravnateljice Javne ustanove u kulturi Dubrovačke ljetne igre Paulina Njirić naglasila je kako je ostvarenje programa bilo složeno, ali uspješno. „Hvala publici što je napunila naša gledališta. Na današnji dan smo 17 posto u višku prihoda od planiranog“, kaže Njirić.

Na 73. Dubrovačkim ljetnim igrama u 47 dana održane su 74 izvedbe raznolikog programa na sedamnaest scenskih i ambijentalnih lokacija.

Festival će biti zatvoren u četvrtak navečer ispred dubrovačke Katedrale opera gala koncertom na kojem će nastupiti Adela Zaharia i Filip Filipović uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Ivana Repušića, te potom kratkom ceremonijom spuštanja festivalske zastave.