u režiji Marine Pejnović

Predstava 'Genijalna prijateljica' privukla veliku pozornost na Dubrovačkim ljetnim igrama, izvodi se i večeras

24.08.2022 u 13:03

Bionic
Reading

Predstava Genijalna prijateljica Elene Ferrante odigrana je 23. kolovoza na 73. Dubrovačkim ljetnim igrama u parku Gradac te gostuje i večeras 24. kolovoza

Adaptacija je to popularnog romana koji predstavlja raskošnu fresku talijanskog društva tijekom više desetljeća. Ovo iznimno prozno djelo na scenu je postavila Marina Pejnović, koja je uz pomoć velikog glumačkog ansambla Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu na pozornicu prenijela uzbudljive i duboko emocionalne prizore jednog od najboljih svjetskih suvremenih romana.

Genijalna prijateljica popraćena je u Dubrovniku velikim interesom festivalske publike. Do posljednjeg mjesta ispunjeno gledalište i dug završni pljesak svjedočili su o recepciji predstave koja govori o odrastanju dviju prijateljica u turbulentnim 50-im godinama prošlog stoljeća i u sredini sklonoj nasilju, opterećenoj siromaštvom i političkim previranjima.

Priču o genijalnim prijateljicama sjajno nose Jadranka Đokić i Iva Mihalić u glavnim ulogama, ali i gotovo cijeli ansambl Drame zagrebačkog HNK. Predstava se sjajno uklopila u ambijentalan prostor parka Gradac. Tako je ovaj komad, rađen po najpopularnijem romanu Elene Ferrante - u režiji Marine Pejnović - i na Dubrovačkim ljetnim igrama dokazao kako teatar, ako je pravi, može osvajati najrazličitije prostore i približiti se najrazličitijoj publici, rekla je intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč.

Veliki ansambl od 29 glumaca predvode Iva Mihalić i Jadranka Đokić ulogama prijateljica Elena i Lile, a ostatak raskošne i dinamične skupine čine Ivan Jončić, Mirta Zečević, Alen Šalinović, Vlasta Ramljak, Ivan Colarić, Milan Pleština, Ana Begić Tahiri, Filip Vidović, Luca Anić, Slavko Juraga, Daria Lorenci Flatz, Luka Dragić, Iva Jerković, Tin Rožman, Zijad Gračić, Barbara Vicković, Dušan Bućan, Mislav Čavajda, Marin Klišmanić, Jelena Otašević Babić, Goran Grgić, Olga Pakalović, Marin Stević, Ivana Boban, Silvio Vovk, Tesa Litvan te Ksenija Marinković.