U CRKVI GOSPE OD KARMENA

Na Silbi pronašli vremensku kapsulu, evo što piše u poruci iz 1922.

27.11.2019 u 12:44

Bionic
Reading

Članovi Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe prije nekoliko dana, prilikom konzervatorskih istraživanja u crkvi Gospe od Karmena u Silbi, pronašli su vremensku kapsulu postavljenu poslije obnove crkve 1922.

Nalazila se u opekom zazidanoj niši prozorčića u sjevernoj stranici kapele sv. Anutna Padovanskog, pažljivo pohranjena u staklenoj bočici marke 'Diana', začepljenoj plutom koji je od utjecaja vlage bio zaštićen voštanim pečatom bez oznake, kažu iz Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe.

U bočici su se našli na papiru plavom tintom ispisana 'Spomenica', papirnata moneta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od 25 para (od 21. ožujka 1921.) i zamotana cigareta (tzv. španjulet).

'Spomenicu' s datumom 19. lipnja 1922. potpisuju izvjesni Špiro Lazarin, Zamarija Marinić i Frano Gaspić, a u njoj navode detalje o restauraciji crkve, izvođačima i financijeru. Najsimpatičniji je, međutim, post scriptum u kojemu se kaže: 'Molimo tko nadje ovo pismo, da nam radiotelegrafira ili areoplanom javi dan pronalaska.'

  • +8
Pronađena vremenska kapsula na Silbi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe

'Raspitivanjem kod starijih Silbenjana te pregledom arhivskih spisa utvrdili smo da su trojica potpisanih sastavljača ove opsežne poruke budućim naraštajima bili članovi ravnateljstva 'Potrošno-obrtne zadruge u Silbi' – jedine civilne organizacije koja je u to vrijeme predstavljala selo i zastupala njegove interese. Špiro Lazarin u to je vrijeme bio njen ravnatelj, a po pripojenju otoka Kraljevini SHS bio je dugogodišnji načelnik Općine Silba. Frano Gašpić, koji je napisao pronađenu 'Spomenicu' i duhoviti post scriptum, bio je prethodnik i nasljednik Špira Lazarina na funkciji ravnatelja Zadruge, a tada njegov zamjenik. Zamarija Marinić je bio dugogodišnji član Uprave i Nadzornog odbora', kaže predsjednik Društva, ujedno arheolog te povjesničar umjetnosti Eugen Motušić, koji je bočicu i otkrio prilikom razgrađivanja zazida niše. S njim su bili članovi Društva Sven Moro, Ana Lukin, Zdravko Lukin i Renata Lukin te Ivana Lazarin i Stipe Lazarin.

Po pronalasku vremenske kapsule, uvjerava, nije popušio španjulet, ali je o nalasku obavijestio kolege u nadležnom Konzervatorskom odjelu u Zadru koji i ove godine nadgleda radove na novoj obnovi crkve koju provodi Zadarska nadbiskupija, a financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

'Crkva Gospe od Karmena će nakon obnove, osim sakralne funkcije, imati namjenu stalne izložbe sakralne baštine otoka Silbe te će se u njoj izložiti vrijedne umjetnine i liturgijski predmeti koje su za sedam silbenskih crkvi i kapela donirali mjesni kapetani i pomorci. Time će se realizirati davna inicijativa naših djedova, a svoje mjesto u postavu naći će i vremenska kapsula naših pradjedova koja će se prezentirati na svojoj poziciji u niši. Prema naputku Igora Miletića, pročelnika Konzervatorskog odjela u Zadru, nakon dovršetka tekuće obnove crkve, postavit će se nova vremenska kapsula. Godine 2022.!', kaže Motušić.

Spomenica

Ova crkva Gospe od Karmena, – nazvana Mostir, bila je preradjena (restaurirana) u mjesecu svibnju i lipnju 1922. godine.

Troškove popravka i uresa platio je gosp. Zorzi (Juraj) Barbić rodom iz Silbe a nastanjen (izseljen) u gradu Baradero, republika Argentina (Amerika).

Župnikovao je tada u Silbi Don Hinko Brnetić iz Silbe, gradjevni poduzetnik je bio Viktor Spinelli, rodom iz Italije, a nadgledao je radnju Špiro Lazarin iz Silbe. Radili su mjesni zidari Ante Gašparov i Marijan Vukasović.

Naše se je mjesto u to doba još nalazilo pod talijanskom okupacijom a očekivala se je evakuacija i pripojenje kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Ovu spomen sastavljamo mi potpisani Špiro Lazarin, Zamarija Marinić i Frano Gaspić.

Silba dne 19 lipnja 1922.
Špiro Lazarin
Zamarija Marinić
F. Gaspić

P.S. Molimo tko nadje ovo pismo, da nam radiotelegrafira ili areoplanom javi dan pronalaska