SENZACIJA 21. STOLJEĆA

Na pomolu otkriće Kleopatrine grobnice

20.04.2009 u 13:34

Bionic
Reading

Skupina arheologa vjeruje da je na tragu pronalaska grobnice u kojoj su sahranjeni Kleopatra i njen suprug Marko Antonije

Iskapanja u sjevernom Egiptu kraj hrama Taposiris Magna nedaleko od Aleksandrije predvode najpoznatiji egiptolog na svijetu Zahi Hawass i Kathleen Martinez iz Dominikanske Republike, a istraživanja bi uskoro mogla dovesti do pronalaska grobnice slavne egipatske kraljice i njenog ljubavnika Marka Antonija. Dosad su pronašli isklesanu glavu muškarca, dio maske koja je pripadala Marku Antoniju, kovanice te druge predmete kojima su potvrdili da je na tom mjestu sahranjen Marko Antonije. Zbog toga vjeruju da se u blizini nalaze i posmrtni ostaci njegove supruge, po pričama najljepše vladarice u egipatskoj povijesti. Argument koji im ide u prilog je i zapis kroničara Plutarha koji je zabilježio da je uz Antonija pokopana i Kleopatra.

Arheologinja Martinez proučavanjem sudbine ljubavnog para počela se baviti iz hobija, a prema riječima Zahija Hawasa, rezultati koje očekuju mogli bi biti najveće otkriće 21. stoljeća, prvo veliko nakon otkrića Tutankamonove grobnice 1922. godine.

Budući da je potreban nastavak istraživanja, arheolozi strahuju da bi mogli izgubiti trku s vremenom jer se u blizini arheološke lokacije nalazi ljetno odmorište egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, pa bi zbog njegova dolaska na odmor lokacija mogla biti privremeno zatvorena.