POVIJEST SE PONAVLJA

Na lokaciji starog grada tradicionalno izvedena predstava 'Opsada Sinja 1715.'

1/8

Na lokaciji starog grada Sinja izvedena predstava 'Opsada Sinja 1715.'

U četvrtak je na sinjskoj Pijaci održan povijesni spektakl pod redateljskom palicom Roberta Kurbaše. 'Opsada Sinja 1715.' mnogostruko je opjevana i umjetnički ovjekovječena bitka Sinjana i Osmanlija.

Povijesni spektakl koji je režirao Robert Kurbaša odvija se u dva čina. Prvi čin uprizoren je na Pijaci, glavnom sinjskom trgu, kada Osmanlije u dramatičnom i silovitom naletu osvajaju sinjsku varoš, pale crkvu i odvode narod u roblje. Iznimno realistični svjetlosni i zvučni efekti pridonose autentičnosti scena.

Drugi čin odvija se u izvornom ambijentu Alkarskih dvora, nekadašnjih Kvartira. Vijeće obrane, unatoč gotovo bezizlaznoj situaciji, ni ne pomišlja na uzmak te odlučuje braniti svoj grad od brojnijega, nadmoćnijeg i snažnijeg neprijatelja. Prema predaji, upravo uz Gospinu pomoć, Osmanlije su poražene, a Sinj oslobođen.

Na lokaciji starog grada Sinja izvedena predstava 'Opsada Sinja 1715.'

Na lokaciji starog grada Sinja izvedena predstava 'Opsada Sinja 1715.'

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prethodna slika Sljedeca slika
U Sinju je tradicionalno održana predstava 'Opsada Sinja 1715.' na autentičnim lokacijama staroga grada i sinjske varoši, gdje se već nekoliko godina uprizoruju događaji koji su prethodili slavnoj pobjedi nad Osmanlijama 15. kolovoza 1715. godine
  • Autor: I. But.
  • Objavljeno 08.08.2019 u 23:31