VILE I ZMAJEVI

Na Dubrovačkim ljetnim igrama predstavljena predstava 'Zlatno libro – bajke iz dubrovačkog kraja’

01.08.2020 u 23:45

Bionic
Reading

U Dubrovniku je održana premijera predstave 'Zlatno libro – bajke iz dubrovačkog kraja’ u režiji Helene Petković

Premijera predstave 'Zlatno libro – bajke iz dubrovačkog kraja’, u režiji Helene Petković, održana je u subotu navečer u Collegiumu Ragusinum u povijesnoj jezgri Dubrovnika kao treći premijerni naslov na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Riječ je o glazbeno-scenskom djelu nastalom u koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara i Kazališta Marina Držića, uz potporu zaklade Caboga Stiftung, a prema odabranim bajkama iz dubrovačkog kraja koje su Aleksandra Piteša i Ivica Kipre sakupili i adaptirali, a Dubrovački muzeji objavili u istoimenoj knjizi.

Izabrane bajke pripadaju klasičnim primjerima narodnog usmenog stvaralaštva i bogate su mističnim likovima, napetim 'dramskim' situacijama u kojima se na različite načine iskušavaju i nagrađuju kvalitete protagonista, a prepune su arhetipskih elemenata koji otvaraju prostor za duhovitu i zanimljivu teatralizaciju, za što su se pobrinuli dramaturzi Marin Lisjak i Filip Jurjević.

U dramatizaciji se tako isprepliću fabule, motivi i likovi iz različitih priča ('Djevojčica iz ružmarina’, 'Tri brata i zlatna jabuka’ te 'Vilenik’), kako bi se na sceni stvorio originalan svijet, zanimljiv i privlačan najmlađoj publici.

Redateljica Helena Petković istaknula je kako nema velike razlike u radu na predstavi za djecu ili odrasle.

'To se najviše tiče tekstualne razine, kako nešto napraviti na jasan način, a pritom ne docirati djeci i ne podcjenjivati ih kao publiku. Djeca su dovoljno otvorena da shvate priču kako im se predstavi. Htjeli smo im ponuditi neku višu razinu i djeca su dobro reagirala. Drago mi je što će predstava svoj život nastaviti na jesen u Kazalištu Marina Držića i nadam se da će još dugo imati svoju publiku’, izjavila je Petković.

Skladanje počinje od teksta kao prvog impulsa

Skladatelj originalne glazbe za predstavu Ivan Končić rekao je kako skladanje za predstavu uvijek počinje od teksta kao prvog impulsa, koji je u „Zlatnom libru’ bajkovit i maštovit, a sve ostalo je iskustvo zanata u način uprizorenja rečenicu, radnju ili mjesto.

'Puno je vila i zmajeva, čarobnih i nadnaravnih pojava pa je takva i glazba, s puno instrumenata koji mogu te sve dočarati. To mi na koncu dopušta ogromnu širinu, što inače volim imati kad radim kazališnu glazbu. Mislim da je i rezultat baš šaren, i s moje strane i sa strane glumaca i autorskog tima’, istaknuo je Končić.

Glumački ansambl čine Mirej Stanić, Ivana Gulin, Hrvoje Sebastijan, Zdeslav Čotić, Bojan Beribaka, Dario Gverović i Dan Vukelić, uz komorni orkestar pod ravnanjem Franka Klisovića i kojeg čine violinistica Đana Kahriman, violist Šimun Končić, čelistica Vanda Đanić, kontrabasis Denis Ajduković, flautistica Đive Kušelj, klarinetist Stijepo Medo, pijanistica Stefani Grbić i udaraljkašica Karmen Pervitić.

U autorskom timu su i scenografkinja i kostimografkinja Irena Kraljić, oblikovatelj svjetla Marko Mijatović, suradnik scenografkinje Denis Rubinić te oblikovateljica oglavlja i dekoracija Ana Mikulić.

Predstava se izvodi još u nedjelju i ponedjeljak, 2. i 3. kolovoza.