IMPAC DUBLIN AWARD

Murakami i Houellebecq postali konkurenti za prestižnu nagradu

10.04.2013 u 10:13

Bionic
Reading

Suvremeni književni velikani Haruki Murakami i Michel Houellebecq našli su se u užem izboru književne nagrade Impac, a nagrada je 100.000 eura

Japanski i francuski spisatelji dijele mjesto s još osam romanopisaca u završnoj utrci za međunarodnu književnu nagradu Impac Dublin. Murakami se natječe s nadrealnom ljubavnom SF pričom '1Q84', a Houellebecq je nominiran zq roman 'Karta i teritorij', u kojem se pojavljuje kao fikcionalni lik 'proslavljeni autor Michel Houellebecq'.

Međunarodna književna nagrada Impac Dublin (Impac), otvorena je za romane na bilo kojem jeziku, autora bilo koje nacionalnosti, pod uvjetom da je knjiga objavljena na engleskom ili prevedena na engleski jezik. Jedinstvena je po tome što prvu listu romana u konkurenciji odabiru knjižnice diljem svijeta, tako je Houellebecq dobio nominacije iz Barcelone i Berlina, a Murakami iz Južne Afrike, Irske, Amerike i Njemačke. Nakon nominacija stručni žiri odabire finaliste i pobjednika.

Houellebecq i Murakami natjecat će se s britanskim autorom Andrewom Millerom i njegovim romanom 'Pure', smještenim u Pariz 18. stoljeća, irskim piscem Kevinom Barryjem i njegovom futurističkom distopijom 'City of Bohane'. U užem izboru su čak dvije američke autorice i jedan autor: Julie Otsuka kandidirana je za roman 'The Buddha in the Attic', Arthur Phillips za 'The Tragedy of Arthur' i Karen Russell za roman 'Swamplandia!'. Na listi su i islandska književna zvijezda Sjón s romanom 'From the Mouth of the Whale', Nizozemac Tommy Wieringa s romanom 'Caesarion' te norveška debitantica Kjersti Skomsvold s 'The Faster I Walk, the Smaller I Am'.

'Ovo je najveći broj prevedenih romana koji su ušli u finalni odabir od početka osnivanja nagrade. Divno je imati radove iz svih dijelova svijeta: Japana, Islanda, Francuske, Nizozemske, Norveške, Amerike, Engleske, Irske… Svi čitatelji mogu pronaći nešto za sebe, od humora, tuge, povijesti, fantazije, tinejdžerskih preokupacija do sredovječne tjeskobe, kazala je Margaret Hayes, dublinska knjižničarka uključena u odabir romana za kratku listu.

Pobjednik će biti objavljen 6. lipnja. Houllebecq je već osvojio nagradu od 100.000 eura u prijašnjem natjecanju, kao i slavni autori Colm Tóibín, Orhan Pamuk i Herta Müller. Ako je riječ o prijevodu, pobjednici dijele nagradu: autor dobiva 75.000, a prevoditelj 25.000.