DO 18. LISTOPADA

[FOTO] Zavirite u izložbu 'Breaking news' Svjetlana Junakovića u MUO

08.09.2020 u 23:08

Bionic
Reading

Izložbom 'Breaking news' Svjetlana Junakovića, akademskog kipara i ilustratora, Muzej za umjetnost i obrt (MUO) otvorio je u utorak jesensku izložbenu sezonu, nakon šest mjeseci stanke zbog pandemije i posljedica potresa.

Iako tom izložbom MUO otvara sezonu, za otvaranje u onom obliku kakvog svi poznaju treba još pričekati jer, rekao je ravnatelj Miroslav Gašparović, sanacija Muzeja bi mogla potrajati nekoliko godina i potrebna mu je 'ozbiljna' obnova, a ne samo 'krpanje'.

'Na osobnom i društvenom nivou bilo nam je bitno da se vratimo u normalu nakon svih tih šokova, korone, potresa, poplave, pa smo, nakon što smo vidjeli da je prizemlje potpuno sigurno, odlučili krenuti s izložbenim programom', rekao je. Dodao je da je važno i da se u muzejima govori, da ostanu prisutni i djeluju, u svojim prostorima i online, jer 'ako nismo tu lako nas se zaboravlja.'

Gašparović je najavio da će se sredinom listopada postaviti izložba 'Potreseni MUO', koja uz 140. obljetnicu Muzeja govori o njegovoj povijesti između dva razorna potresa - onog iz 1880. do nedavnog, kada se povijest ponovila.

'Breaking News' - naslov izložbe aktualniji nego ikad

Izložba 'Breaking News' trebala je biti otvorena u travnju, a iako se njezin naslov podudara s aktualnom situacijom u kojoj su 'izvanredne vijesti' svakodnevne, on je već ranije odabran i upućuje na autorovo propitivanje statusa umjetnika u današnjem medijskom svijetu. Predstavljeno je gotovo stotinu skulptura i crteža nastajalih od 2016. do 2019., serije zidnih skulptura, monumentalne slobodnostojeće skulpture, statuete, crteže većih formata.

'Junaković je akademski kipar koji se vrlo brzo okrenuo ilustraciji i postao jedan od međunarodno najpoznatijih hrvatskih ilustratora, no od 2011. se intenzivnije okreće svojoj prvoj ljubavi i radove predstavlja 2015. na izložbi u Gliptoteci HAZU. Sada predstavljamo novo poglavlje tog dijela njegovog stvaralaštva nastalo od tada', kazala je kustosica izložbe Jasmina Fučkan.

Po njezinim riječima, umjetnik se bavi temama iz svakodnevnog života, ali i pop-kuture, povijesti umjetnosti i masovnih medija, daje kritiku akademskog manizirma, medijskog senzacionalizma, povođenja za nametnutim idealima koji, osim u politici, postoje u kulturi i umjetnosti.

  • +16
MUO jesensku izložbenu sezonu započeo izložbom 'Breaking News' Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Ono što je karakteristično za njegove skulpture je zaigrani odnos prema materijalima, vibrantnost i izražajnost površine što je vidljivo i na njegovim crtežima i ilustracijama', napomenula je. Izložbu je otvorila pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić, napomenuvši kako u veljači, kada je najavljena obljetnička godina, nismo ni slutili što nam se približava.

'Suočili smo se s nizom tragičnih događaja, no ono što nas ne uništi sigurno nas čini jačima. Nakon svega što smo prošli možemo se više pokazati kao ljudi, u našoj nasušnoj potrebi da se i dalje hranimo umjetnošću', ustvrdila je.

Junaković, svestrani umjetnik međunarodno poznat po ilustracijama

Svjetlan Junaković (Zagreb, 1961.) diplomirao je kiparstvo na Accademiji di Belle Arti di Brera u Milanu 1985. Kontinuirano se bavi crtežom, ilustracijom i skulpturom, prvih 25 godina kao samostalni umjetnik, a sada kao redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Samostalno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu, autor je brojnih nagrađivanih knjiga za djecu, koje su izdane u više od 30 zemalja.

Dvaput je bio nominiran za Hans Christian Andersen Illustrator Award, njegov je animirani film 'Moj put' proglašen najboljim na Hrvatskom festivalu animiranog filma (2010.), a sudjelovao i na festivalu u Annecyju te još stotinjak festivala. Na izložbi u MUO je, među ostalim, predstavljena serija zidnih skulptura 'Šibenik-Pušači', reinterpretacija skulpturalnog vijenca glava sa šibenske katedrale, donosi parodijsku referencu na Matisseovu sliku 'Ples', te radovi koji preispituju klasične teme monumentalne plastike poput akta ili lika atletskog junaka ('Octopussy', 'Casanova', 'Šampion lake kategorije').

Može se pogledati i projekcija odabranih skica iz Junakovićevih crtaćih blokova. Ulaz na izložbu, koja će biti otvorena do 18. listopada, je besplatan. Od 9. rujna MUO će biti otvoren od utorka do subote od 11 do 19 sati, te nedjeljom od 11 do 14 sati.