WEEKEND MEDIA FESTIVAL

Mobitel umjesto šaltera i odlaska liječniku

20.09.2013 u 14:22

Bionic
Reading

Kakva je budućnost telekomunikacijskog sektora, koje nas novotarije još čekaju, koliko nove tehnologije utječu na svakodnevicu i stvaraju li vječna umreženost i dostupnost sadržaja medijske glupane, neke su od tema o kojima se govorilo na zanimljivoj panel-raspravi 'Telekomunikacije - Novi poslovni modeli' održanoj u sklopu Weekend media festivala

Na panel raspravi 'Telekomunikacije - Novi poslovni modeli' govorili su predsjednik Uprave i glavni direktor Hrvatskog Telekoma Ivica Mudrinić, redsjednik upravnog odbora SBB-a Dragan Šolak i predsjednik uprave Vipneta Mladen Pejković, uz moderatora Dejana Ljuštinu (PricewaterhouseCoopers, Hrvatska).

Na samom početku rasprave Dejan Ljuština okupljene je uveo u temu podsjetivši da, kada je riječ o telekomunikacijama, svakako govorimo o rastućem sektoru, koji se sve više traži, ali i susreće s preprekama, ponajviše u posljednje vrijeme u vidu regulative.

'Telekomunikacije su infrastruktura društva. Hrvatska dobro stoji u telekomunikacijskom segmentu zahvaljujući dobroj strategiji u 90-ima i stranim ulaganjima. Unatoč preprekama koje svi imaju, telekomunikacijski sektor još uvijek je dobar', kazao je Ivica Mudrinić.


Ivica Mudrinić
Stanje u telekomunikacijama komentirao je i Mladen Pejković:

'Govorimo o velikom porastu usluga', kazao je, ipak istaknuvši da je Europa jedini kontinent koji na području telekomunikacija doživljava izvjestan pad u usporedbi s ostatkom svijeta.

Pejković rješenje vidi u sektorskoj konsolidaciji, koja se u Hrvatskoj na neki način već događa.

Kao vodeću opreku u razvoju telekomunikacija Ivica Mudrinić naveo je regulativu.

'Gotovo svi stručnjaci i vodeći ekonomisti smatraju da je EU regulacija promašena. Jedno je konsolidacija na 500 milijuna ljudi, a drugo koji nam je konačni cilj. Ako nema računice za investicije, ona se neće dogoditi', rekao je zaključivši da nema smisla regulirati nešto bez jasnog cilja.

Pejković o regulativi smatra da mora postojati, ali da bi ograničavanje na samo tri do četiri operatera u Europi moglo biti loše za korisnike te da treba naći optimalnu mjeru koja će zadovoljiti i ponuđača i korisnika usluge.


Mladen Pejković
Ipak da je, unatoč preprekama, riječ o tehnologiji koja će rasti i utjecati na društvo, složili su se svi govornici.

Kao uslugu čije ćemo prednosti tek početi primjenjivati prepoznaju Cloud ('servisi u oblaku').

'Cloud je odličan za zaštitu kvalitete i sazrijeva u poslovnom segmentu. Tko izradi bolju aplikaciju za seamless odlazak u cloud, imat će najviše uspjeha', rekao je Dragan Šolak.

S obzirom na sve stariju populaciju europskih zemalja, a tako i Hrvatske, Pejković smatra da će opcija m-health imati veliku važnost i ljudima starije dobi maksimalno olakšati komunikaciju i obavljanje liječničkih usluga.

Mudrinić također budućnost mobitela prepoznaje u aktivaciji transakcija.

'Nema više potrebe odlaziti u banku i čekati na šalteru, kad sve možete na ekranu. Mobitel postaje osobni komunikator i sve više servisa će na njemu biti locirano. Možda ćemo jednog dana na njemu imati i osobne karte', rekao je zaključivši da tehnologija često promijeni i samu uslugu te je pitanje što ćemo jednog dana imati kao novac.

Riječi je bilo i o elektroničkim medijima kojima tehnologija pruža nove mogućnosti.

'Tehnološke mogućnosti više nisu granica. Uskoro bi svaki korisnik mogao imati televizijski kanal krojen po svome ukusu', kazao je Šolak.

A jesmo li svi zbog dostupnosti i količine sadržaja postali medijski glupani?

Pejković smatra da, bez dileme, postoji tamna strana života s online statusom. 'Otvaramo se razmišljanjima diletanata. Sve to ima utjecaja na razmišljanja, a multiprakting sigurno dovodi do smanjene koncentracije', rekao je dodavši da je to samo poticaj da se ulaže u edukaciju.

Ipak, unatoč izobilju mogućnosti i usluga, najčešće imamo nekoliko omiljenih.

Ivica Mudrinić sebe je opisaokao fanatika koji isprobava sve usluge u ponudi T-Hrvatskog Telekoma, od kojih su mu omiljene Deezer i Max Tv to Go, inače vrlo popularne i kod korisnika.

Pejković je veliki poklonik svega povezanog s glazbom, dok je Šolak umjesto omiljenih istakao one koje najmanje voli, a to su društvene mreže.