Zagrebačko kazalište mladih

Mladež bez Boga 'obavezno je štivo za roditelje, profesore i ministre'

30.10.2019 u 12:57

Bionic
Reading

Preporuka je to kritičarke Tportala Nine Ožegović koja je predstavu Zagrebačkog kazališta mladih i Montažstroja ocijenila kao komad koji 'udara u želudac'

Mladež bez Boga tiče se naše djece, na kojima svijet ostaje. U pitanju je nimalo uljepšana slika generacije mladih koji odrastaju među nama i uz nas u bešćutne ljude ogrezle u profit te nasilje industrije videoigara, s vjerom u kibernetski prostor i smrt. Vrijeme je da se zapitamo: odgajamo li heroje ili, ipak, antiheroje?

Mladež bez Boga autorski je projekt Boruta Šeparovića, ujedno redatelja, nastao po motivima istoimenog romana Ödöna von Horvátha te nadahnut djelom Franca Bife Berardija Heroji: masovna ubojstva i samoubojstva.

Roman Ödöna von Horvátha, napisan 1937, govori o malograđanima i o tome koliko su nespremni na suočavanje s time s čime bi se trebali suočiti, sklanjajući se u komforne zone nečinjenja, nereagiranja. Onda se kao društvo licemjerno čudimo: odakle mržnja u javnom govoru i postupanju? Može li nas stoga roman Mladež bez Boga nešto poučiti danas, 2019. u Hrvatskoj? Što nam govori u kontekstu zaustavljene obrazovne reforme, ideoloških podjela i dnevnopolitičkog trgovanja školstvom? Pita li se itko o utjecaju tih procesa na vrijednosne sustave mladih?

'Današnja je ‚mladež bez Boga’ generacija apatičnih na sebe usmjerenih pojedinaca koji, vođeni imperativima nove mode individualizma, gube dodir s tradicionalnim društvenim vrijednostima solidarnosti i tolerancije', napominje autor i redatelj predstave Borut Šeparović. „Mladi nemaju nikakve vrijednosti osim onih koje im se prezentiraju kroz medije, a obrazovanje im služi samo kao posrednik uspjeha na tržištu rada. Predstava Mladež bez Boga temi pristupa angažirano, u tipičnoj Montažstrojevoj istraživačkoj poetici, koja ne pretendira biti politička, već pokušava mapirati određeno stanje duha”, istaknuo je.

Od premijere predstave prošlo je više od osam mjeseci, a u međuvremenu je, zbog velikog interesa publike, s male scene premještena u veliku ZKM-ovu dvoranu Istra. Uz to, predstava je zapažena na gostovanjima na festivalima MOT u Skopju te na BITEF-u u Beogradu. Generacijski problem o kojem predstava govori nije specifično hrvatski, prije bi se moglo govoriti o univerzalnoj pojavi nasilja među mladima, nepriznavanju bilo kakvih autoriteta, nedostatku ideala i neimanju vjere u humanističke vrijednosti Europe, što u konačnici u pitanje dovodi opstanak Starog kontinenta kakvog poznajemo.

'Šeparović analizira stanje svesti, senzibiliteta i pogleda na svet današnje evropske mladeži, a ona je izolovana od složenih aspekata dramatične stvarnosti, lišena je adekvatne roditeljske brige i nadzora školskog sistema, prepuštena je gluvarenju i kompjuterskim igricama, mahom zasnovanim na prizorima ekstremnog nasilja u kojem deca aktivno učestvuju, osuđena je na alijenaciju iz koje spas pronalazi u virtualnom svetu, gde je prepuštena uticajima ekstremističkih manipulatora čije se ideje temelje na populističkim frazama i tako dalje. (...) Mladi glumci su se na sceni ponašali upravo onako kako o tome svedoče izveštaji o vršnjačkom nasilju, praćeni mlitavim reakcijama javnosti i predstavnika vlasti.'

Aleksandar Milosavljević, 53. BITEF

Koprodukcija ZKM-a, Montažstroja i ADU-a. Uz ZKM-ova Rakana Rushaidata, u predstavi nastupaju mladi glumci Boris Barukčić, Lucija Dujmović, Ivana Gulin, Bernard Tomić, Ivan Pašalić i Ugo Korani, koji je u međuvremenu postao član glumačkog ansambla ZKM-a.

Posljednje izvedbe Mladeži bez Boga u ovoj godini bit će 2. i 3. studenoga. Zadnji je tren da rezervirate mjesta.

Tportal – medijski pokrovitelj sezone 2019/20