30 DANA 30 PJESNIKA

Mjesec hrvatske knjige u znaku poezije

13.10.2011 u 16:18

Bionic
Reading

Manifestacija 'Mjesec hrvatske knjige 2011.' koju pod pokroviteljstvom Ministarstva Republike Hrvatske organiziraju Knjižnice grada Zagreba te kao suorganizator svečanoga otvaranja Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) održavat će se pod geslom 'Čitajmo pjesnike', od 15. listopada do 15. studenoga ove godine, izjavila je predsjednica Programskoga i organizacijskog odbora manifestacije Davorka Bastić.

'Mjesec hrvatske knjige 2011.' svečano će biti otvoren sutra, 14. listopada u zagrebačkoj NSK, napomenula je Bastić, dodavši kako je cijela manifestacija ove godine posvećena pjesnicima.

Podsjetila je kako se ove godine navršavaju mnoge obljetnice rođenja ili smrti hrvatskih pjesnika od Džore Držića do Tina Ujevića, Josipa Pupačića i Grigora Viteza te istaknula kako su organizatori za ovogodišnju manifestaciju pripremili oko 2 tisuće različitih programa. 'Mnoge su knjižnice za svoje za čitatelje pripremile i posebne akcije, rekla je dodavši kako će knjižnice grada Zagreba prvašićima tijekom Mjeseca hrvatske knjige ponuditi besplatan upis u svoje knjižnice.

Nela Marasović iz NSK izvijestila je kako će sutra prigodno otvaranje u knjižnici biti organizirano kao doček 'Mjeseca hrvatske knjige'. 'Program počinje u 20 sati, a manifestaciju će otvoriti ministar kulture Jasen Mesić' rekla je dodavši kako cijelovečernji program organiziran uz tri hrvatske klape, koje će pjevati stihove hrvatskih pjesnika, te glumce koji će čitati stihove.

Napomenula je kako je u NSK-u tijekom manifestacije organiziran program '30 dana 30 pjesnika' te dodala kako će se svaki dan u 12 sati u NSK-u čitati pjesme jednoga pjesnika.

Zdenka Sviben je podsjetila kako će i ove godine biti organizirano obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica te dodala kako Hrvatski sabor još nije 11. studenoga proglasio službenim obilježavanjem knjižničkoga dana.

Istaknula je i kako je Mjesec hrvatske knjige organiziran na središnjoj i mjesnoj razini te podsjetila kako je i na ovogodišnjem Interliberu organizirano niz radionica i dodjela nagrada pobjednicima kviza iz poznavanja poezije.

Ovogodišnji autor likovnoga rješenja promidžbenih materijala 'Mjeseca hrvatske knjige' je hrvatski autor Svjetlan Junaković.