PROMOCIJA NOVE KNJIGE

Miro Gavran otkrio koji je danas najbolji lijek protiv samoće

10.04.2019 u 13:56

Bionic
Reading

Miro Gavran predstavio je 9. travnja u zagrebačkom Društvu hrvatskih književnika novu zbirku pripovijedaka 'Priče o samoći', koju smatra dominantnom temom 21. stoljeća

Posljednju zbirku priča Miro Gavran objavio je prije 30 godina, 1989., 'Male neobične ljude', koji će ovo ljeto doživjeti šesto izdanje. Izašli su u izdanju nakladnika Mozaik knjiga, zaslužnog i za najnoviju Gavranovu zbirku 'Priče o samoći'. U njoj, prema najavi, autor na sugestivan i koncizan način donosi deset neobičnih priča o ljudima sudbinski određenima samoćom, koji se čitatelju 'krišom zavlače pod kožu'.

'Osjećam da je samoća dominantna tema 21. stoljeća, kao i da postoje njezini različiti oblici, ona koju ne želimo, ona koja nam je nametnuta ili ona u koju sami zbog vlastitih karakternih osobina zagazimo i ne znamo kako se vratiti. Upravo zbog samoće koja vlada svijetom, nadam se da će svi čitatelji u ovoj zbirci priča pronaći tople, drage i nježne ljude', rekao je Gavran na promociji.

Na pitanje kako se boriti protiv samoće poručio je: 'Odgovor na to pitanje ističem na svim književnim susretima u osnovnim i srednjim školama, a to su ljubav i prijateljstvo.'

Pored autora, na promociji u DHK-u bili su glavni urednik MK-a Zoran Maljković i Branka Džebić, koja je napisala pogovor knjizi. Ona je, riječima Maljkovića, bila jedini logičan izbor za taj zadatak budući da dugi niz godina prati rad Mire Gavrana, kako književni, tako i kazališni.

Za zbirku 'Priče o samoći' Džebić je rekla da se u njoj autor vraća suvremenim temama te postavlja pitanja, ali daje i odgovore na brojne životne dileme.

Ulomke iz knjige na promociji čitao je glumac Dragan Despot.