TALIJANSKO IZDANJE

Mirjana Sanader dobila nagradu za knjigu o Dalmaciji

Mirjana Sanader

Mirjana Sanader

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić / PIXSELL

Unatoč problemima koji u privatnom životu prate Mirjanu Sanader, supruga bivšeg premijera nastavila je svoje znanstveno djelovanje za koje je dobila i godišnju nagradu Hrvatskog arheološkog društva 'Josip Brunšmid' za knjigu 'Dalmazia. Una provinzia romana sull'Adriatico' (Dalmacija. Rimska provincija na Jadranu)

U znanstvenoj monografiji, koju je 2014. godine objavila prestižna talijanska izdavačka kuća Mondadori iz Milana, Mirjana Sanader bavi se poviješću ove pokrajine u 5. stoljeću prije Krista, u vrijeme kasne antike, i njezinim tadašnjim stanovnicima Ilirima.

Mirjani Sanader, profesorici Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje vodi Katedru za antičku provincijalnu i ranokršćansku arheologiju, ovo nije prva nagrada za publicistički rad. Za knjigu 'Kroatien in der Antike' sa suradnicima primila je 2008. godine nagradu INE za promicanje hrvatske kulturne baštine u inozemstvu.

Nagradu 'Josip Brunšmid' Hrvatsko arheološko društvo dodjeljuje godišnje za jednokratni prinos s područja arheologije, odnosno za izložbu, konzervatorski rad, stručnu ili znanstvenu publikaciju, uvođenje novih metoda, uključivanje arheoloških spomenika u turističku ponudu i povećanje ugleda hrvatske arheologije u Hrvatskoj ili u inozemstvu.

Proglašenje dobitnika za 2014. godinu održalo se u siječnju u sklopu znanstvenog skupa 'Rezultati arheoloških istraživanja na prostoru Šibensko-kninske županije', a nagrada je uručena danas u Palači Matice hrvatske na tradicionalnoj svečanosti u organizaciji Hrvatskog arheološkog društva i Odjela za arheologiju i etnologiju Matice hrvatske.

Osim Mirjane Sanader, nagradu 'Josip Brunšmid' za 2014. dobila je i Ana Solter za projekt #DoveTales

Dobitnice nagrade 'Josip Brunšmid' Mirjana Sanader i Ana Solter Pixsell

Dobitnice nagrade 'Josip Brunšmid' Mirjana Sanader i Ana Solter Pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić / PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!