U ZAGREBU

Ministarstvo: Nacionalni muzej moderne umjetnosti - novo ime, postav i izazovi

09.04.2021 u 20:29

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišla je u petak Nacionalni muzej moderne umjetnosti i s ravnateljem Brankom Franceschijem razgovarala o problemima s kojima se ta ustanova suočava zbog neriješenih pitanja vlasništva, priopćeno je iz Ministarstva

U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti danas je na konferenciji za tisak predstavljana izložbe 'Predsuvremena akcija - postmoderna reakcija' kao i cjelovit kronološki postav muzejske zbirke od 19. stoljeća do danas, a predstavljen je i novi naziv institucije, u koji je nedavno preimenovana Moderna galerija u Zagrebu.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišla je s ravnateljem Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Brankom Franceschijem fenomenološki koncipiranu izložbu i kronološki postav te je njemu i kustosima Vanji Babiću i Nevi Lukić čestitala na prezentaciji povijesti hrvatske moderne i suvremene umjetnosti, temeljenoj na bogatoj muzejskoj zbirci te na novom vizualnom identitetu.

Ravnatelj Franceschi iznio je zabrinutost zbog neriješenih pitanja vlasništva nad dijelom zbirke i palačom Vranyczany te upozorio na sudske tužbe i najavljenu ovrhu od strane Uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), navodi se u priopćenju.

Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je žaljenje što se Nacionalni muzej nalazi u ovakvoj situaciji. Istaknula je kako je i osobno bila uključena u pokušaje pronalaska dugoročnog rješenja, podsjetivši da je Ministarstvo predlagalo nekoliko rješenja, no s druge strane je izostala volja za postizanje dogovora, dodaju iz Ministarstva.

Ministrica je potvrdila kako će se putem Ministarstva kulture i medija osigurati sredstva za provedbu hitnih mjera zaštite velikog broja zgrada u vlasništvu HAZU, procijenjene vrijednosti gotovo 500 milijuna kuna.

'Očekivala sam da će u ovim okolnostima Uprava HAZU biti otvorena za postizanje dogovora i suzdržati se od novih tužbi i ovrha', rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Pozvala je 'na odgovornost i solidarnost te podsjetila na svijetli primjer domoljublja biskupa Josipa Jurja Strossmayera, utemeljitelja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, velikog dobrotvora i mecene koji je činom darovanja umjetnina utemeljio jednu od stožernih nacionalnih kulturnih institucija', naveli su iz Ministarstva kulture i medija.