potpore poduzetništvu

Ministarstvo kulture osiguralo dva milijuna kuna za knjižarstvo

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 07.06.2017 08:54
  • Objavljeno 06.06.2017 u 18:42
Knjige

Knjige

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ministarstvo kulture uputilo je javni poziv za predlaganje pograma poduzetništva u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva u 2017. za koje je u proračunu to ministarstvo osiguralo dva milijuna kuna, bit će otvoren 20 dana, a pravo prijave imaju sve fizičke i pravne osobe registrirane za obavljanje književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti

Predmet javnoga poziva dodjela je bespovratnih sredstava Ministarstva kulture za programe poduzetništva u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva u 2017., a bespovratna sredstva odobravaju se kao potpore male vrijednosti, objavilo je u utorak Ministarstvo kulture na svojim mrežnim stranicama.

Navodi se da će se, na području književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti, među ostalim, podupirati otvaranje i opremanje knjižara (dio troškova kupovine ili najma prostora, dio režijskih troškova najviše do 12 mjeseci, uređenje prostora, nabavljanje polica i drugog namještaja, nabavljanje informatičke opreme, unaprjeđenje knjižarske djelatnosti (redizajn postojećih prostora i modela poslovanja uključujući promidžbu, dovođenje novih kupaca i sl.)

Ministarstvo kulture podupirat će i zapošljavanje te samozapošljavanje u okviru knjižarske djelatnosti (sufinanciranje 50 posto troškova bruto plaće novozaposlene osobe, ne više od 5000 kuna mjesečno po osobi, najviše do 12 mjeseci (broj zaposlenih prema izvješću mora biti veći od prijavljenoga stanja na JOPPD obrascu).

Javni poziv upućen je i za zapošljavanje novih suradnika u književno-nakladničkoj djelatnosti po istim kriterijima navedenim i za zapošljavanje te samozapošljavanje. Ministarstvo će poduprijeti i promidžbene akcije - sajamska i festivalska događanja kojima se potiče prodaja i razmjena knjiga te čitanje, kao i programe kojima se povećava prisutnost knjige u medijima,s naglaskom na novim medijima te niz drugih aktivnosti, među kojima i razvoj novih kanala distribucije i prodaje knjiga.

Osigurano dva milijuna kuna, najniža potpora 50.000, a najviša 250.000 kuna

Za provedbu spomenutih aktivnosti u proračunu Ministarstva kulture osigurano je dva milijuna kuna, potpore se odobravaju u visini do 85 posto prihvatljivih troškova predloženoga projekta, najniža pojedinačna potpora iznosit će 50 tisuća kuna, a najviša 250 tisuća.

Navodi se da prijava na javni poziv treba sadržavati prijavnicu i sljedeću dokumentaciju: preslik obavijesti o razvrstavanju po granama djelatnosti Državnog zavoda za statistiku (prema NKD-u 2007.), popunjenu, potpisanu i ovjerenu izjavu o korištenim potporama male vrijednosti koju su obvezni potpisati i ovjeriti i podnositelji koji dosad nisu koristili potpore male vrijednosti.

Također, prijava treba sadržavati i preslik rješenja o upisu u sudski registar ili izvadak iz sudskog registra, odnosno ako ima više osnivača, društveni ugovor iz kojega je vidljiva struktura vlasništva, preslik kompletnoga Godišnjeg financijskog izvješća (GFI) za poslovnu godinu 2016. koje je potvrdila FINA, potvrdu Porezne uprave o nepostojanju duga prema državi (ne stariju od 30 dana od dana objave javnog poziva), a ako je odobrena obročna otplata duga rješenjem Porezne uprave o obročnoj otplati, potrebno je dostaviti i preslik rješenja.

U prijavi treba biti i izjava o nepostojanju duga prema zaposlenicima, preslik Obrasca JOPPD (strana A i B) i potvrda o zaprimanju za svibanj ove godine, preslik obrtnice (ako je zajednički obrt, treba dostaviti i preslik ugovora o ortaštvu iz kojeg je vidljiva struktura vlasništva) i neslužbeni izvod iz Obrtnog registra (samo ako je prijavitelj obrt), preslik cjelovite prijave poreza na dohodak za prošlu godinu, predugovore ili odluku za namjenu zapošljavanja, ponude/predračuni i razrađeni troškovnici za mjere za koje se traže sredstva potpore najranije od 1. lipnja 2017. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!