U 55. GODINI

Mimi Parker, heroina američkog alternativnog rocka, izgubila je bitku s rakom jajnika

07.11.2022 u 13:21

Bionic
Reading

Nakon dvije godine bitke s rakom jajnika, u 55. godini preminula je Mimi Parker, bubnjarka, vokalistica i suautorica pjesama benda Low, dvojca koji već gotovo trideset godina predstavlja instituciju američkog alternativnog rocka

Bend je potvrdio vijest kratkom objavom na društvenim mrežama. 'Prijatelji, teško je svemir pretočiti u jezik i kratku poruku, ali ona je sinoć preminula, okružena obitelji i ljubavlju, uključujući vašu. Neka njezino ime ostane blisko i sveto. Podijelite ovaj trenutak s nekim tko vas treba. Ljubav je zaista najvažnija stvar', stoji na profilu Lowa na Twitteru.

Mimi Parker odrasla je u gradiću Bemidji na južnom obodu istoimenog jezera u državi Minnesota, a u susjedni Duluth preselila se radi školovanja - oba grada dobro su poznata konzumentima popularne kulture iz legendarne serije 'Fargo'. U Duluthu upoznaje Alana Sparhawka, svoju srodnu dušu, s kojim će prohodati još u srednjoj školi, a ubrzo se i vjenčati za njega. Njih dvoje osnovali su Low 1993. nakon dugog nagovaranja Sparhawka, a koji se prisjeća da Mimi 'nikad nije htjela nastupati pred ljudima'. U trideset godina dugoj karijeri benda promijenit će nekoliko basista, sve dok na samom kraju ne zaključe da su gitara, bubanj i nešto malo elektronike sasvim dovoljni za bend.

Mimi Parker i bend Low Izvor: Profimedia / Autor: Andre Csillag / Shutterstock Editorial / Profimedia

Glazbeni stil Lowa kritika je godinama opisivala kao slowcore, sve dok i sam bend nije postao alergičan na tu etiketu. Njihov zvuk oduvijek su karakterizirale tihe kompozicije koje usisavaju slušatelja svojom strpljivošću, jednostavnim kombinacijama Alanovih nježnih akorda i Miminog suptilnog bubnjanja te nadasve prekrasnih vokalnih harmonija koje su neki uspoređivali s legendarnim duetom 'kozmičkih kauboja' Grama Parsonsa i Emmylou Harris. Bend je svoj zvuk uvijek znao povjeriti u ruke producentskim čarobnjacima, od Stevea Albinija i Davea Fridmanna na početku karijere do BJ Burtona, tipa koji ih je na zadnja dva albuma 'Double Negative' i 'Hey What' zaokrenuo prema spektakularnoj ljepoti u bučnom, surovom, gotovo industrial ruhu te za produkciju potonjeg zaradio čak i nominaciju za Grammy.

Low uživo u Chicagu 2022. Izvor: Društvene mreže / Autor: The Gig Lives On

Ispada da je to priznanje zapravo najveći uspjeh ovog neopravdano podcijenjenog benda koji svojom skromnošću nikad nije ni pretendirao igrati u velikoj ligi. Nešto novca uspjeli su zaraditi tek od pretpotopne obrade 'Little Drummer Boy', koja se pojavila u reklami za Gap, a popularizirao ih je i Robert Plant na svom albumu obrada 2010. obradivši dvije pjesme s albuma 'The Great Destroyer'. S druge strane glazbeni znalci i kolege uvijek su ih cijenili više od šire publike, pa ni ne čudi da se od Mimi na društvenim mrežama dirljivim porukama oprašta krema alternativne rock glazbe: Stuart Braithwaite iz Mogwaija, Rachel Goswell iz Slowdivea, Geoff Barrow iz Portisheada, čak i reper El-P iz Run the Jewels - svi su imali nekoliko lijepih riječi za hrabru, snažnu, posebnu ženu iz Minnesote. Žao nam je što njezin zvonki glas i bolni tekstovi, posebno u ovoj posljednjoj fazi, u kojoj su nanizali dva izvanserijska albuma, nije stigli odjeknuti nijednim hrvatskim koncertnim prostorom.