ŽIVOT NA 800 STRANICA

Memoari Vladimira Velebita kao 'iznimno poštena verzija povijesti'

25.11.2016 u 10:00

Bionic
Reading

Memoarska knjiga "Moj život" Vladimira Velebita, političara i diplomata koji je tijekom 20. stoljeća sudjelovao u prijelomnim događajima ovdašnjih prostora, predstavljena je u četvrtak u Novinarskom domu.

Memoare je uredio povjesničar Tvrtko Jakovina, na temelju više od tisuću kartica koje je Velebit ispisao na pisaćem stroju, a na koje ga je upozorila Velebitova supruga Vera

"Tekst smo prvo morali prenijeti u elektronski oblik, a onda smo mogli početi raditi na njemu kako bismo osuvremenili jezik i skratili ga za opise lova kojega je toliko volio i detaljno opisivao", rekao je Jakovina.

Pripremajući knjigu pročitao je niz Velebitovih intervjua koji, kako kaže, kao i njegovi memoari pokazuju da je bio konzistentan. "Ta knjiga puno govori o nama i tradiciji koju bi bilo dobro da imamo i da na njoj probamo graditi budućnost, a ne da se svih tradicija odričemo", ustvrdio je.

U tim autobiografskim zapisima, objavljenima dvanaest godina nakon Velebitove smrti, autor otvoreno piše o odrastanju, svojoj obitelji i školovanju, počecima u odvjetništvu.

"Njegova je obiteljska priča gotovo identična mojoj, a njegovo djetinjstvo onom moga oca, kada je postojala građanska antipatija prema grandioznom, preuveličavanju, mistifikaciji", napomenula je saborska zastupnica Vesna Pusić. "Gotovo smo zaboravili da u tradiciji imamo normalnu građanštinu u najboljem smislu same tradicije", dodala je.

Memoare "Moj život" ocijenila je neizmjerno zanimljivom, uzbudljivom i napetom knjigom, dodajući kako ona govori o nama kroz optiku života Vladimira Velebita, koji ni o čemu nije pisao paušalno, već je sve problematizirao i upoznavao.

Velebit na više od 800 stranica opisuje i svoje približavanje lijevim idejama, radu u ilegali te zbližavanju s Josipom Brozom Titom, Ivom Lolom Ribarom, Milovanom Đilasom, odlazak u partizane, svoju ulogu u pregovorima s Nijemcima i spašavanju Herte Haas te osnivanje jugoslavenske diplomacije, uključivši i događaje iza kulisa. Također govori o poslijeratnim usponima i padovima, druženju s Brozom, svojim veleposlaničkim mjestima u Rimu i Londonu i radu u organizacijama Ujedinjenih naroda.

Novinar Boris Rašeta smatra kako je riječ o "iznimno poštenoj verziji povijesti", u kojoj je autor uspio ono što je najteže u memoaristici - pisati iskreno, onako kako smatraš da treba pisati. "Broj stranica nikoga ne bi trebao preplašiti, a već se nakon prvih stotinjak stranica vidi da smo dobili prvorazredno memoarsko štivo", istaknuo je.

Po njegovim riječima, knjiga pokazuje koliko su Velebitova karijera i obiteljska pretpovijest bili fascinantni, no i kako je on bio vrlo skroman. "To za njega nije bila poza, nego izraz autentčnog životnog stava, bio je indolentan prema titulama i činovima", dodao je.

Seid Serdarević, glavni urednik izdavača Frakture, smatra kako ta knjiga nije samo važan dokument povjesničarima, nego i zanimljivo štivo za sve koji žele vidjeti koji su uzroci i posljedice vremena u kojemu živimo". "To je prikaz 20. stoljeća iz vizure osobe koja je aktivno sudjelovala i promišljala ključne događaje i jedna od najboljih knjiga u historiografiji koja je izašla ove godine", ustvrdio je.

S nekoliko anegdota svog se dugogodišnjeg prijatelja i kolege na promociji prisjetio slovenski političar i ekonomist Janez Stanovnik.