BESPLATNI CHOMSKY

Među hrvatskim čitateljima velika popularnost knjige najutjecajnijeg svjetskog intelektualca

21.08.2017 u 11:13

Bionic
Reading

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je prije nešto više od 14 godina knjigu 'Mediji, propaganda i sistem' Noama Chomskog, a do sredine kolovoza 2017. knjigu je čitalo ili preuzelo više od 100.000 korisnika projekta

The New York Times proglasio je Noama Chomskog vjerojatno najutjecajnijim intelektualcem našeg doba. Iako se prvi hrvatski prijevodi Chomskyjevih političko-aktivističkih naslova pojavljuju tek 2002. godine, u samo 15 godina objavljeno ih je 18, što očigledno znači da se hrvatski čitatelji slažu s procjenama The New York Timesa kada je riječ o utjecaju Noama Chomskog.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je prije nešto više od 14 godina (16. lipnja 2003.) na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige, u suradnji s projektom Što čitaš?, knjigu „Mediji, propaganda i sistem“ Noama Chomskog. U tih 14 godina knjiga Noama Chomskog bila je uvjerljivo najčitaniji naslov objavljen u okviru projekta, a do sredine kolovoza 2017. knjigu je čitalo ili preuzelo više od 100.000 korisnika projekta. Istodobno je taj naslov objavljen i kao tiskana knjiga, te je u ovih 14 godina, bez obzira na dostupnost besplatne elektroničke inačice, rasprodano i prvo i drugo izdanje, a ljubiteljima papirnatih knjiga dostupna je u svom trećem izdanju.

Ova knjiga predstavlja svojevrstan uvod u analizu i kritiku medija Noama Chomskog. On se već četrdesetak godina bavi, između ostalog, proučavanjem medija, te ovaj zbornik predstavlja radove od 80-ih do današnjih dana. U razvijenim demokracijama, objašnjava Chomsky, narod se najučinkovitije može kontrolirati kontroliranjem misli. Misli su one koje mogu odvesti do djela te ih je stoga potrebno držati na uzici. U svome dugogodišnjem radu, Chomsky razotkriva ulogu medija u cjelokupnome sustavu kontrole i nadziranja, kojim upravljaju megakorporacije, odnosno privatno bogatstvo. Po njemu, mediji imaju presudnu ulogu u sustavu indoktrinacije, zajedno s obrazovnim ustanovama, sveučilištima i koledžima, počevši već od najranijih dana, od samoga vrtića. Sustav indoktrinacije jest taj koji nas uči kako se trebamo ponašati, što trebamo misliti i zastupati.